Парламентът прие проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ извършени от Тройната коалиция,управлявала през периода 2005-2009 и довели до възникването на огромни задължения за българската страна.парламент

„За“ гласуваха 115 народни представители, а 35 депутати бяха против. По предложение комисията ще има един председател и двамата заместник-председатели, и ще се състои от 20 народни представители. Председател на комисията ще бъде Валери Симеонов, а заместник-председателите ще бъдат Методи Андреев и Антони Тренчев. От ПГ на ГЕРБ членове на комисията са Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов, Цветомир Михов, Дияна Йорданова и Георг Георгиев, от БСП Таско Eрменков, Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев. От ДПС избраните за членове на комисията са Рамадан Аталай, Митхад Метин и Петър Чобанов, от РБ Мартин Димитров, от ПФ – Искрен Веселинов, от „БДЦ – Народен съюз“ – Георги Недев, от „Атака“ – Магдалена Ташева и от АБВ – Кирил Цочев. По време на дебатите по решението за създаване на комисията за проекта АЕЦ „Белене“.Нинова

„Вместо трета анкетна комисия за АЕЦ „Белене” предлагаме да се свика такава за картела при горивата”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за създаване на анкетна комисия за АЕЦ „Белене”. Тя подчерта, че управляващите за трети път искат да се прави анкетна комисия за едно и също. Нинова определи създаването на комисията като преливане от пусто в празно и говорене по тема, по която няма какво да се изяснява.

В отговор Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че предложението на БСП по отношение на картелите е доста закъсняло. Във връзка с АЕЦ „Белене“ народният представител обясни, че ако за БСП източените милиарди не представляват нищо, той не е съгласен с тях. Байрактаров заяви, че създаването на такава комисия е важно, за да се разкрие истината.

5117935

снимка: БГНЕС

Критично важно е да бъде изяснена отговорността по „Белене“, замесените лица, да бъде изяснено кой какво е свършил, допълни Мартин Димитров от РБ. Според него, ако отговорността не бъде изяснена, утре някой пак ще поръча два реактора и ще натовари българските граждани да плащат. Според Мартин Димитров двата реактора за АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат продадени и проектът да бъде спрян.

Снимка: БГНЕС Делян Добрев

Снимка: БГНЕС
Делян Добрев

Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че каквото и да се направи нататък по проекта за АЕЦ „Белене“ вече не се търси икономическата полза, а намаляване на щетите, които са нанесени в предишните години на управление. А според Делян Добрев има целенасочен опит на БСП тази комисия ако може по някакъв начин да се замотае, за да не реши нищо. „Ако бяхте спрели проекта през 2008 г., сега щяхме да имаме да плащаме 0 лв.“, обърна се към левицата Делян Добрев. Огромните средства, които държавата трябва да плати, са резултат от една грешна политика, водена от няколко правителства, отбеляза Методи Андреев от ГЕРБ.

От ДПС заявиха, че са против създаването на поредната временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, защото в това НС досега създадените комисии са безплодни и порочни. Рамадан Аталай предложи случаят „Белене“ да бъде разгледан от Комисията по енергетика.


Share Follow

Leave A Reply