Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е била заплашена със смърт, след като е изразила резерви относно проекторезолюция за светите места в Йерусалим. Това е съобщил посланикът на Израел в организацията Кармел Шама-Коен, цитиран от Агенция “Франс Прес“ и бТВ.

Храмовият хълм, Йерусалим

Храмовият хълм, Йерусалим, снимка: EPA/БГНЕС

Текстът, който е депозиран от седем арабски страни, отправя критики към еврейската държава за това, че ограничава свободен достъп на мюсюлмани до свещени за исляма места в Йерусалим.  Той бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе заклеймен от Израел като “отричащ хилядолетната връзка между Йерусалим и евреите“. Очаква се този текст да бъде гласуван за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на организацията. Посланик Коен смята, че арабските страни демонстрират “омразно и хулиганско поведение“ срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО.

Юнеско

снимка: unesco.gm

Израелският посланик обясни, че Ирина Бокова е получила заплахи за живота си и се е наложило нейната охрана да бъде подсилена. След гласуването в четвъртък Израел обяви, че прекратява сътрудничеството със световната организация, припомнят от “Франс прес“. Гневът на еврейската държава бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част от града, окупирана през 1967 година и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна и в разрез с международното право. Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища към него. В деня на гласуването Бокова се дистанцира от текста и заяви, че наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята.


Share Follow

Leave A Reply