Повдигнаха обвинение на Петър Димитров, бивш министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция, за АЕЦ „Белене“. Димитров е обвинен за безстопанственост. Като министър той е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на бившите изпълнителни директори на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян, за сключени от тях договори за доставка на оборудване. Според обвинението Димитров не е упражнил достатъчен контрол върху работата им.

Петър Димитров, снимка: БГНЕС

Петър Димитров, снимка: БГНЕС

Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Разследването по делото продължава.

Бившият министър е обвинен за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ „Белене“ през 2007 г. Подписаният договор за доставка на оборудване за АЕЦ „Белене“ с „Атомстойекспорт“ е ощитил НЕК ЕАД с 77 172 475 евро.

НЕК снимка: БГНЕС

НЕК
снимка: БГНЕС

Тази сутрин Димитров влезе в следствието към Софийската градска прокуратура придружен от адвокат. Той е обяснил, че не знае за какво е извикан. „Дойдох да участвам в предизборната кампания“, казал още бившият министър пред „24 часа“.

Напомняме, че вчера на извънредно заседание на Народното събрание, парламентът прие проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ извършени от Тройната коалиция, управлявала през периода 2005-2009 и довели до възникването на огромни задължения за българската страна.

Корнелия-Нинова

снимка: БГНЕС

Според лидера на БСП Корнелия Нинова обвинението на прокуратурата към бившия министър Петър Димитров е част от предизборната кампания и опит да се притиска и сплашва опозицията. Нинова уточни, че това е реакция срещу поведението на БСП през последните месеци. „Виждате, че няколко пъти БСП успява да покани и да събере около себе си подкрепа на другите парламентарни групи срещу решения на ГЕРБ“. Според нея повдигнатото обвинение срещу Петър Димитров е и вследствие на притеснения за изхода на изборите от управляващите.


Share Follow

Leave A Reply