Две седмици преди президентските избори кандидатите за „Дондуков” 2 Трайчо Трайков – от Реформаторския блок и Ивайло Калфин от АБВ проведоха телевизионен дебат в студиото на Нова телевизия. Двамата кандидати обсъждаха проблемите във вътрешната и външната политика на България и партийните междуособици.

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Сред своите приоритети кандидатът на АБВ Ивайло Калфин акцентира върху справянето с бежанската криза. Според Трайков този проблем засяга вътрешната сигурност на държавата и именно тя ще бъде фокусът на неговата работа, ако бъде избран за президент. И двамата опоненти постигат консенсус около тезата, че бъдещият президент има достатъчно правомощия, но те трябва да бъдат използвани по-пълноценно – „Рано или късно съдържанието на Конституцията трябва да се подложи на обществен дебат. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива”, коментира Калфин. От друга страна Трайчо Трайков допълни, че той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена.

Ивайло Калфин снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин
снимка: БГНЕС

„България не е поставена между великите сили, а където се постави. Определено обаче ние нямаме интерес от конфликти с Русия. А разделението на русофили и русофоби не е тема за България – за това говорят хора, които нямат какво друго да кажат”, заяви Ивайло Калфин. Трайков не сподели неговите виждания, че “да си русофил означава да си българофил“ – „България е Европа. Европейските правила не са измислени, за да бъде права или крива краставицата, а за да защитават интересите на страните членки”, категоричен бе кандидатът от РБ и категорично подчерта, че никога не е членувал в партия и затова ще му бъде лесно да е надпартиен президент.

президентството

По въпроса с освобождаването му от министерския пост в енергетиката в първото правителство на Борисов Трайчо Трайков обясни, че това се случило вследствие на „изнудване от страна на Русия”. Ивайло Калфин допълни, че е напуснал поста си на социален министър, защото коалиционното споразумение не се изпълнявало.


Share Follow

Leave A Reply