Вчера вечер германският канцлер Ангела Меркел посрещна останалите лидери от „нормандската четворка“ за разговори за ситуацията в Украйна и Сирия. Меркел и президентите на Украйна, Русия и Франция Петро Порошенко, Владимир Путин и Франсоа Оланд обсъдиха начините за уреждане на конфликта в Донбас и войната в Сирия.

epa05592266 German Chancellor Angela Merkel greets the President of France, Francois Hollande for the Ukraine summit in front of the German Federal Chancellery in Berlin, Germany, 19 October 2016. Leaders of Germany, France, Russia and Ukraine are meeting in Berlin to discuss the way ahead for the peace plan that was agreed by the four nations in 2015. EPA/WOLFGANG KUMM

снимка: EPA/ БГНЕС

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо. „Пауза от няколко часа няма смисъл“, каза френският президент Франсоа Оланд на пресконференция заедно с германската канцлерка Ангела Меркел след срещата. „Би било невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещнем с президента Путин, без да засегнем сирийския проблем, и по-конкретно положението в Алепо. Това, което става в този град-мъченик, е истинско военно престъпление. Населението на Алепо не може да продължи да живее в такива непоносими условия“, подчерта Оланд. Все пак състоялите се в Берлин разговори позволиха да се оформи разбирането, че е възможно да бъде продължено примирието в Алепо, отбеляза Оланд след срещата. „Това обаче следва да бъде потвърдено на първо място от Русия и сирийските власти. Трябва също всички, които действително искат продължаване на примирието, да гарантират такова продължение“, добави той, като подчерта, че срещата в Берлин е била важна.

epa05592955 A picture made available on 20 October 2016 shows German Chancellor Angela Merkel (R) and French President Francois Hollande (L) attending a press conference in Berlin, Germany, 19 October 2016. Angela Merkel joined Normandy format talks with Russian President Vladimir Putin, Ukrainian President Petro Poroshenko and French President Francois Hollande at the Federal Chancellery in Berlin to discuss the situation in east Ukraine and Syria. EPA/MICHAEL KAPPELER

снимка: EPA/ БГНЕС

„Ние говорим тук за криминални действия, за престъпления срещу цивилни“, каза и Меркел, макар да не използва термина „военни престъпления“. Тя обаче изрази виждането си, че Русия носи „сериозна част от отговорността“ за ставащото в Сирия. Канцлерката не изключи, че на започващата днес среща на върха на ЕС може да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Русия. Според нея обаче на първо място ще стои въпросът как да се помогне на хората в Алепо, „да се помогне на Червения кръст да достави поне един конвой с хуманитарна помощ, за да се появи светлина в тунела“.
Меркел призна, че разговорите с Путин са били трудни. „Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението“, отбеляза тя. „Ние знаем, че нищо не може да бъде решено само по военен път“, подчерта Меркел, цитирана от  Ройтерс.

epa05592353 German Chancellor Angela Merkel greets the President of Russia, Vladimir Putin for the Ukraine summit in front of the German Federal Chancellery in Berlin, Germany, 19 October 2016. Leaders of Germany, France, Russia and Ukraine are meeting in Berlin to discuss the way ahead for the peace plan that was agreed by the four nations in 2015. EPA/WOLFGANG KUMM

снимка: EPA/ БГНЕС

Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно, и информирахме за нашето намерение, но разчитаме и на това Западът, и най-вече САЩ, да извършат работата по разграничаване на терористите и умерената опозиция, каза от своя страна руският президент Владимир Путин след срещата. „Ние сме готови (да продължаваме прекратяването на огъня) дотогава, докато не се сблъскаме с активизация на бандитските формирования, укрепили се в Алепо“, добави той. След като бъдат отделени „терористите от т.нар. здрава част на опозицията, ще стане ясно как можем да продължим съвместната си работа“, подчерта Путин.

снимка: EPA/ БГНЕС

снимка: EPA/ БГНЕС

Путин съобщи също, че на днешните преговори с Меркел и Оланд е обсъдил политическата компонента на мирния процес в Сирия, и в частност работата по новата конституция на страната. „Русия предлага да се активизира работата по изработването и приемането на новата конституция, на основата на която ще може да бъдат проведени предварителни избори и да бъдат предварително съгласувани позициите на всички участници в конфликта“, каза той пред журналисти на летището преди да отлети от Берлин. Според него в този процес трябва да бъдат включени и всички страни от региона.

снимка: EPA/ БГНЕС

снимка: EPA/ БГНЕС

Относно ситуацията в Украйна лидерите на 4-те страни се договориха да бъде утвърдена до края на ноември „пътна“ карта за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на въоръжения конфликт в източната част на страната, предаде Ройтерс, цитирайки германската канцлерка Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко.

epa05593250 A picture made available on 20 October 2016 shows German Chancellor Angela Merkel (R) speaking with Ukranian President Petro Poroshenko (R) of the sidelines of the Normandy Format Summit in Berlin Germany, 19 October 2016. The leaders of Germany, France and Russia met during the Normandy Format Summit at the Federal Chancellery in Berlin to discuss the situation in east Ukraine and Syria. EPA/MICHAEL KAPPELER

снимка: EPA/ БГНЕС

Според Порошенко на срещата не са били подписвани никакви документи, и това не е било планирано. Било е постигнато обаче съгласие за въвеждане в Донбас на въоръжена полицейска мисия под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той добави, че руската страна, която досега отхвърляше това, сега се е съгласила. „Очакваме от нашите партньори в Германия да поставят този въпрос за обсъждане в ОССЕ, след което организацията да излезе с предложение за мисията“, каза той. Според украинския президент „пътната карта“ ще засяга изпълнението на всички споразумения от Минск – и за границите, и за т.нар. „линия на разделянето“ между враждуващите страни, и за достъпа на мисията на ОССЕ, и за изтеглянето на войските от линията. Пътната карта трябва да определи реда на изпълнение на Минските споразумения. „Първо трябва да върви сигурността, а след това по време на изборите трябва да се извърши предаване на властта на законните представители, смята той.

снимка: EPA/ БГНЕС

снимка: EPA/ БГНЕС

Порошенко съобщи, че участниците в преговорите тази нощ са подкрепили създаването в региона на три пилотни зони за сигурност, в които постоянно ще се намират постове на ОССЕ. „След това ние ще започнем преговори по следващите четири пункта за разделянето на силите“, каза той и добави, че Украйна настоява в този списък да бъде включен и град Дебалцево. Президентът се позова на факта, че в момента на подписването на Минските споразумение тази територия се е намирала под контрола на украинските власти. Той потвърди също, че остава привърженик на освобождаването на военнопленниците по формулата „всички за всички“.

Порошенко и Меркел потвърдиха също, че четиримата лидери на Нормандската четворка са се съгласили с необходимостта от редовни срещи в бъдеще.


Share Follow

Leave A Reply