От ООН съобщиха, че Русия е заявила, че ще спре бомбардировките над Алепо за по 11 часа в продължение на четири поредни дни, за да могат екстремистите да напуснат обсадената сирийска военна зона, цитира „Ройтерс“. Според организацията това време е недостатъчно. От тази сутрин е в сила обявената по-рано тази седмица хуманитарна пауза от страна на Москва.

Алепо, Сирия снимка: ЕРА/БГНЕС

Алепо, Сирия
снимка: ЕРА/БГНЕС

Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура обяви, че приветства ежедневните паузи, които ще позволят евакуация на пострадалите, но в пакета за спиране на огъня трябва да бъде включено и изискването екстремистите от „Джабхат Фатах ал Шам“ да се съгласят да напуснат града.

Стефан де Мистура снимка: ЕРА/БГНЕС

Стефан де Мистура
снимка: ЕРА/БГНЕС

Съветникът на ООН по хуманитарните въпроси Ян Егеланд изрази надежда, че в петък първите „няколкостотин“ болни и ранени ще бъдат прехвърлени или в контролираната от правителството западна част на Алепо, или в контролирания от бунтовниците град Идлиб. По негови думи ООН иска да удължи паузата поне до понеделник, а засега няма споразумения за доставяне на храна в обсадения район.


Share Follow

Leave A Reply