Парламентът прие проекторешение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства около придобиването на права за добив на въглища от мини “Бобов дол“, участък Бабино за периода от 2005 година до края на месец септември тази година. В полза за създаването на тази комисия са гласували 118 народни представители, а един народен представител е гласувал с „въздържал се“. Председател на комисията ще бъде Делян Добрев със заместници Жельо Бойчев и Николай Александров. Комисията се състои от 20 народни представители от всички парламентарни групи, като броят им се определя на пропорционален принцип.

Рудник "Бабино" снимка: БГНЕС

Рудник „Бабино“
снимка: БГНЕС

От квотата на управляващите, членове на комисията ще бъдат – Кирил Калфин, Александър Ненков, Станислав Иванов, Валентин Николов, Светла Ангелова, Методи Андреев. От БСП избраните членове са Таско Ерменков и Драгомир Стойнев. От ДПС – Ахмед Ахмедов, Рамадан Аталай и Митхат Метин. От АБВ – Лъчезар Никифоров, от Патриотичния фронт – Атанас Стоянов и Петър Петров. От Реформаторския блок членове на комисията ще бъдат Никола Хаджийски и Валентин Павлов, а от „БДЦ-Народен съюз“- Георги Недев. Комисията е със срок на действие от 3 месеца. По време на обсъждането по решението за създаване на комисията депутатът от БСП Жельо Бойчев посочи, че от неговата партия искат всички факти, данни и обстоятелства относно този случай да се сложат на масата и да излязат наяве.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Бойчев смята, че през последните дни има спекулация с определени факти, които се изнасят и които се коментират, без да се разглежда целия казус, като в интерес на българските граждани е да излезе истината. Александър Ненков от ГЕРБ обяви, че важното в случая с мини „Бобов дол“ е, че близо 35 млн. евро са отишли в нечии ръце, без държавата по никакъв начин да бъде облагодетелствана от това. По думите му чрез създаване на комисии, ще трябва да се изкорени начинът на мислене, че всеки може да си прави, каквото пожелае и никога няма да му потърси отговорност.


Share Follow

Leave A Reply