„Националният интерес е образована и просперираща нация, която живее в стабилна държава. Европейската и евроатлантическата ориентация са без алтернатива. Българското общество има нужда от справедливост и единство. Убедена съм, че работя в интерес на гражданите и ще направя така България да има по-позитивен образ сред нашите партньори.“ Тези приоритети открои канидадът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в първия си дебат с кандидата за президент подкрепян от БСП ген. Румен Радев, по бТВ.

Цецка Цачева, снимка: БГНЕС

Цецка Цачева, снимка: БГНЕС

„Президентът не трябва да е церемониалмайстор, нито рецитатор на чужди тези. Той трябва да обединява, да умее да разделя, да умее да казва „не“. Първият ми приоритет е сигурността, втори – балансирана и независима вншна политика и третият да бъда социален филтър на законите, които ще дават правата на гражданите.“ Това пък са приоритетите, които ген. Румен Радев отбеляза.

Радев

снимка: БГНЕС, ген. Румен Радев

На въпрос колко ще струва предизборната кампания на кандидатите Цецка Цачева отговори, че кампанията на ГЕРБ е водена само в рамките на субсидията, която получава партията и е прозрачна. Ген. Радев отговори, че средствата за кампанията няма да прехвърлят наложените от закона.

„Анексията е грубо нарушение. Крим е в Украйна.“ Такава позиция изрази кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева по повод анекса на Крим от Русия.

„Крим де юре е украински, де факто там се вее руският флаг. Там народът трябва да реши.“, заяви от своя страна кандидатът издигнат от инциативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев.

Цачева беше категорична, че не трябва да се правят компромиси с националната сигурност, която гарантира сигурността на българските гражданите, охраната на границата, която е и външна за Европейския съюз и изисква отговорност спрямо европейските граждани.

Ген. Радев заяви, че не трябва да се прави компромис с подготовката на всички хора, които са в структурите на националната сигурност и техния социален статус. „Мисля, че ролята на структурите тук все още не е осъзната. Дългогодишното пренебрежение доведе дотук състоянието на въоръжените сили.“, добави той.

Цецка Цачева, кандидат за президент на ГЕРБ

Цецка Цачева, кандидат за президент на ГЕРБ

Цачева попита Радев кога той е разбрал за проблемите на националната сигурност и какво е правил по време на кабинета „Орешарски“. Радев отговори, че по време на този кабинет е започнало строителството на оградата по границата и упрекна правителството, че тогава 1 км от оградата е струвал 250 хил. лв, а сега струва 1 млн. за км. Цачева от своя страна напомни за европейската помощ.

Радев заяви, че единствената защитена граница е сръбската и добави, че повечето нелегални мигранти се хващат именно там. Цачева от своя страна каза, че Радев не познава механизма, по който чуждите гражданите влизат в България.

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Ген. Радев обясни, че огромният проблем е каналджийството, което генерира пари и растеж на корупцията. В отговор на Цачева как той би променил това, генералът заяви, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност. Цачева му опонира, като заяви, че съветът трябва да се свиква само при остра заплаха за националната сигурност.

На въпрос на водещия дали кандидатите за президент подкрепят дипломацията на българските институции спрямо Турция и диалога с държавата, Радев отговори, че го подкрепя. „Въпросът е как водим този диалог и от каква позиция тръгваме към Ердоган.“, добави той. Цачева се съгласи с него.

На въпрос кой трябва да охранява българското небе, Радев отговори, че можем да го правим съвместно, но никога без наши самолети и никога срещу заплащане. Цачева отговори, че това е задача на модерната българска армия в сътрудничество с НАТО.

Радев коментира, че държавата няма икономически ресурс да върне казармата и се обяви за по-силно военно обучение, а Цачева – за модерна българска армия.

И двамата кандидати заявиха, че президентът трябва да е дипломат, а не ястреб. И двамата се обявиха против президентската република. Радев беше категоричен, че правомощията на президента са достатъчни, а Цачева заяви, че институцията на президента е силна, колкото е силен характерът на президента.

Относно квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината Радев каза, че е „за“ квадратчето, но против методиката за изчисляване на гласовете. Цачева заяви, че подкрепя последните промени в Изборния кодекс, макар и в последния момент.

На въпроса дали очакват подкрепа от ДПС и двамата кандидати за президент отговориха, че ги интересуват гражданите, а не партиите.

Цачева заяви, че се стреми посланията й да стигнат до възможно най-голям брой граждани и не я интересуват политическите им пристрастия.

 


Share Follow

Leave A Reply