Камерите за видеонаблюдение, намиращи се в помещенията, в които ще се гласува на изборите на 6 ноември, ще бъдат изключени, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според прието на 21 октомври решение следва в деня на вота да бъдат изключени всички заснемащи устройства, а обективите им – да бъдат закрити. Решението важи за секциите в цялата страна за времето от 7:00 часа до 20:00 часа, а при при удължаване на изборния ден – и след това, но не по-късно от 21:00 ч., пише “Дневник”.

Решението ще важи и при евентуален балотаж. Контролът за изпълненине на решението за изключване на видеонаблюдението в помещенията за гласуване е възложен на Районните избирателни комисии.

Гласоподавателите трябва да знаят, че членовете на секционните избирателни комисии ще имат задължението да откъснат пред избирателя бюлетината за президентския вот от кочана, да покажат, че е празна, преди да поставят печат на едно от местата на гърба й и самото сгъване също да бъде извършено пред избирателя, преди той да гласува. Необходимо е също на избирателя да бъде обяснено как да прегъне хартията, след като гласува. Бюлетините ще се пускат в непрозрачни урни.

Бюлетината първо се сгъва на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, указва ЦИК.Местата за полагане на печатите трябва да останат от външната видима страна на бюлетината. След това бюлетината се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната й страна.

Бюлетината за референдума ще се подава заедно с непрозрачен плик, в който да бъде поставена преди излизането от тъмната стаичка. Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат на СИК.

Междувременно говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни пред Дарик радио, че няма изрично указание на комисията едната от бюлетините да се дава задължително на избирателя, а другата – само ако е поискал изрично това.


Share Follow

Leave A Reply