“С години това поражда явното недоволство на пациенти, на лекарите, провокира към емиграция специалистите. Знаете ли къде сме – може би на ръба на пропастта – първенци по смъртност, отрицателни демографски тенденции, средна възраст на лекарите буквално предпенсионна.” Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Изказването му е по повод Протестния ден на европейските лекари – 24 октомври.

Български лекарски съюз

Български лекарски съюз

По думи на д-р Грозев здравната ни система функционира с ежегоден недостиг на средства. Делът на парите, които държавата отпуска за здраве е в пъти по-нисък от средния за Европа. Според анализи на Световната здравна организация България е изразходвала 4,2 от БВП за здравеопазване, за сравнение, а в една Грузия – 7,42% от БВП. 40,4% от разходите за здравеопазване у нас са за сметка на пациентите при 16,6% за страните от ЕС. Според анализ на световната организация разходите за здравеопазване у нас на глава от населението са над 2 пъти по-малки от тези в ЕС.

Д-р Венцислав Грозев снимка: БГНЕС

Д-р Венцислав Грозев
снимка: БГНЕС

Българите са доплатили за здраве през 2015 г. над 3,5 милиарда лева. Оказва се, че за 2015 г. всеки пациент плаща 248 лв. годишно лични средства, които преминават през посредници, без това да рефлектира в подобряване на качеството. “Време е да разкъсаме порочния кръг”, заяви д-р Грозев. Според д-р Грозев НЗОК и МЗ се опитват в новия бюджет за 2017 г. отново с рестриктивни мерки да намали публичните разходи за сектор здравеопазване, което може да доведе отново до увеличаване на плащанията от страна пациентите.

линейка

Председателят на БЛС заяви, че на година съюзът издава по 350-400 удостоверения на български лекари, които искат да напуснат страната. Д-р Грозев твърди, че в цели райони в Родопите и Северозападна България липсват общопрактикуващи лекари. От БЛС настояват заплатите на медиците да бъдат увеличени.

линейка

Залагането на резерв в проектобюджета за 2017 г. е дълбоко погрешна философия, посочи още д-р Грозев. По думите му, с 10 млн. е намалена сумата за медикодиагностични дейности. Той бе категоричен, че е необходимо ясно дефиниране на дейностите в основния и допълнителен пакет за здравеопазване.


Share Follow

Leave A Reply