Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли предложението за промени в Изборния кодекс, предвиждащо в избирателни секции извън страната гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия. Отпадането на този текст бе подкрепено от народните представители на ГЕРБ, въпреки че са негови вносители. Вотът „Не подкрепям никого“ ще се отчита само при президентски и местни избори. Няма да се отчита само при парламентарен вот, за да не се вдигне бариерата от 4 процента, решиха депутатите от правната комисия. Таванът за броя на изборните бюра зад граница пада само за страните от Европейския съюз (ЕС).

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По време на дебатите народният представител от ПГ на ДПС Четин Казак предложи, с цел оптимизация на изборния процес, вместо възможността за разкриване на повече от една изборна урна, да се въведе възможността за разкриване на повече от една избирателна кабина (тъмна стаичка), но и то не бе прието на народните представители.

ЦИК

снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси отхвърли също възможността служителите, командировани за охраната на границата, да гласуват в населено място по избор. Предложението бе направено от народните представители от БСП и срещна подкрепата на Патриотичния фронт. След редакция то предвиждаше, на предстоящите президентски избори тези избиратели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана и противодействието на нелегалната миграция, да могат да гласуват в населено място, в което са командировани, но не срещна подкрепата на достатъчен брой народни представители и бе отхвърлено.

 


Share Follow

Leave A Reply