С президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно, няма нито един спор, който да не сме решили. Това заяви по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов относно думите на президента Росен Плевнелиев, който отговори на твърденията на премиера, че той и други министри от първия кабинет на ГЕРБ са били предложени от кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев. В Благоевград Плевнелиев директно се обърна към Бойко Борисов и заяви, че се прави опит, точно в сърцето на президентската кампания, отново гражданите да не чуят важното, отново да се замеряме кой, кого и защо. Тогава президентът каза, че не е честно към българският народ политическите лидери да се замерват с „каки и батковци“.

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, снимка: БГНЕС

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, снимка: БГНЕС

От своя страна премиерът Борисов заяви, че с президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент са работили прекрасно – „Нямаме нито един спор, който да не сме решили или тема, по която да не сме се разбрали. Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете“, поясни министър-председателят и припомни, че при предишното съставяне на правителството той от главен секретар е станал кмет, а от кмет – премиер – „За това в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на така наречените системни партии. Тогава от кмет изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още и то след провала на Тройната коалиция. Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост“, допълни Борисов. Според него тогава са се провели срещи със синдикатите, КРИБ, който тогава е бил оглавяван от Иво Прокопиев – „Оттогава до ден днешен с работодателските организации – големи, малки, средни, търговските камери, синдикатите, с браншовите организации непрекъснато поддържаме връзка. Тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора“, поясни Бойко Борисов.

Прокопиев

Иво Прокопиев

„Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръга „Капитал“ не им харесва като дума – ок, приемам го и това. Да, с Плевнелиев се познавахме още на първата копка на Бизнес центъра, бях кмет“, обясни Борисов и добави, че тези, които не са си вършели работата са били отстранени, както и тези, при които е имало вмешателство. Премиерът се обърна към министрите с думите: „С мен работите вече две години и всеки един може да каже дали на мен някой може да повлияе, или аз да съм се опитал на един от вас да повлия заради друг човек. Имате право да слезете и да кажете“, каза Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На днешното заседание на Министерски съвет Борисов обяви, че ще ревизира всички приватизационни сделки през прехода. Като аргумент той посочи, че много се бил ядосал по темата за „Булгартабак“ и изтъкна, че компанията не била продавана от него – „Много ясно искам да го кажа на тези, които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава, това, което са ми доказвали и беше продаден от Агенция за приватизация, и аз моля медиите да питат шефа на тази агенция да разкаже за сделката как е направена с консултант „Сити банк“, една от най-големите банки с опит. С наблюдаващ министър Трайчо Трайков. И за това понеже виждам, че и Конюшните бързо забравиха и много други неща се забравиха. Поинтересувах се малко, има още поне две години за много от сделките за абсолютната давност. Затова с МВР, на ДАНС разпоредбите, които ще дам, да направим ревизия на целия преход. На всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена. В тази сфера, живот и здраве да минат изборите, ще се съсредоточим в пълния обем“, заяви категорично Борисов.

Булгартабак

снимка: БГНЕС

„Да отидат всичко, което имат за „Булгартабак“, да го извадят – щом имат претенции към нея. Аз не съм продавал Булгартабак“, заяви премиерът явно много раздразнен от завъртялата се из медиите тема. Също така премиерът се обърна към министрите от кабинета с въпроса: „Както всеки един от вас, когато продава нещо, пита ли ме мен? Има си надлежен ред, заяви премиерът и изтъкна, че затова министърът е персонално отговорен. Чистачка не мога да назнача в едно министерство, без министърът да я назначи!“, коментира още той.


Share Follow

Leave A Reply