„Отпускаме 50 млн. лв. за допълнителни пенсии за декември 2016 г., без да се пипа държавният резерв.“ Това каза преди правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. Парите ще са по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за декември 2016 г. По думите му средствата се събират от приходните агенции от контрабандистите, като МВР и Прокуратурата дават възможност от събраните повече пари в бюджета, без да се пипа резервът и без да се задължава никой след това правителство да се отпуснат тези пари. „Това, което с Москов правим 2 години за празниците – 50 млн. за българските пенсионери, което за 2 години надвишава 260 млн. лв. допълнително, дадени за пенсионерите, без да го имаме в програмите“, обясни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Одобряваме допълнителни разходи в размер на 7 млн. и 200 хил. лв. по бюджета на МЗ за 2016 г. за държавни лечебни заведения за болнична помощ“, каза още министър-председателят. Той обясни, че за „Пирогов“ за строително-ремонти дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на Детска клиника ще бъдат похарчени 2 млн. лева. Той определи условията в клиниката като „отвратителни“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов уточни и разпределението на средствата: За болницата в Смолян „Д-р Б. Шукеров” за закупуване на ангиограф – 1 млн. лв.; за болницата в Търговище също 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф.; за болницата в Ловеч – „Проф. П. Стоянов”, за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност – 1, 1 млн. лв. 260 000 лв.; за „Св. Анна”, Варна, за основен ремонт на Хирургичен и Терапевтичен блок за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за Неонатология и Родилно отделение; за „Св. Иван Рилски”, Разград – 200 000 лв. за закупуване на лапароскопско оборудване и 5 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност; за „Св. Екатерина” за закупуване на 2 броя апарати „изкуствено сърце” – 400 000 лв.; за „Д-р Тота Венкова”, Габрово за строително – ремонтни дейности за Детско отделение и 10 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност – 500 000 лв.; за болницата в Стара Загора „Проф. д-р Стоян Киркович” – 150 000 лв. за закупуване на микроскоп за Клиника по неврохирургия за извършване на микроневрохирургични операции; за болницата за Шумен за закупуване на животоспасяваща апаратура за реанимация, Хирургично отделение и Вътрешно отделение – 190 000 лв. „За ИСУЛ – 400 000 лв. за строително-ремонтни дейности за Детска УНГ-клиника. От 30-40 години директорът каза, че детското отделение не е пипано“, добави премиерът.

Борисов МС

„БАН няма средства за циклотрона, с който се произвеждат изотопи, необходими за диагностика на онкозаболявания, и който е от изключителна полза за хиляди пациенти, и затова отпускаме 3 млн. лв.“ Каза още премиерът. Той изрази радостта си от това, че правителството може да отпусне тези средства, придобити от противодействието на кантрабандата.


Share Follow

Leave A Reply