На теория, надали има партия и политик, който да не каже, че образованието му е приоритет. Благодаря на Департамента по енергетика на Съединените щати, на Вашите предшественици и на самия Вас, за това, че отделиха тези пари за нещо, което касае здравето на хората. Това е първостепенно за двата основни приоритета на правителството – образование и здраве. Това заяви премиерът Бойко Борисов, обръщайки се към посланика на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин по време на представянето в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН на произведеният по поръчка ускорител Циклотрон TR24 и обявяването на началния етап на строежа на специализираната сграда за съхранение и експлоатация.

БАН

снимка: БГНЕС

 

„Вчера отпуснахме 3 милиона лева на Българската академия на науките, за да може бързо да си направят обществената поръчка, да си намерят кой да им го построи по възможно най-бързия, но и най-сигурния начин, защото това си е една мини ядрена централа”, добави Борисов. Той припомни, че това ще бъде уникално съоръжение за Балканите и цяла Югоизточна Европа – ”Бъдещето на циклотронния център е свързано с провеждането на научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология, нови материали, археометрия и други. Да напомня само, че десетилетия наред изотопите за лечението на онкоболните идваха от Унгария, от Чехия със самолети”, обясни премиерът.

Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика

Институт по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН

Циклотронът е закупен благодарение на помощта от близо 3 млн. долара на Департамента по енергетика на САЩ, 2 милиона долара от АЕЦ „Козлодуй” и 3 млн. лева от Министерство на образованието и науката. От своя страна Министерски съвет вчера одобри отпускането на 3 млн. лева за построяването на специализирана сграда, в която да заработи ускорителя.


Share Follow

Leave A Reply