Според проучване на Института за модерна политика (ИМП) 26,6% от населението би гласувало за кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, срещу подкрепа от 21,1% за подкрепения от БСП ген. Румен Радев. Според изводите, направени от ИМП, тази разлика не е достатъчна, за да осигури победата на ГЕРБ на втори тур, когато шансовете на двамата кандидати се изравняват.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

От Института отбелязват значителен напредък при кампанията на кандидата на АБВ Ивайло Калфин, който достига подкрепа от 8,6%. Това число се приближава до подкрепата за кандидата на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов, който според ИМП е трети в надпреварата с подкрепата на 9,7% от респондентите.

Ивайло Калфин снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин
снимка: БГНЕС

„Надгражда над потенциала на подкрепящите я партии и Татяна Дончева – делът от респондентите, които заявяват подкрепа за нейната кандидатура е 3,4 %. В рамките на потенциала на твърдите избиратели на Реформаторския блок е регистрираната подкрепа на Трайчо Трайков – 4,9%.“ Това се казва още в проучването.

Пламен Орешарски снимка: БГНЕС

Пламен Орешарски
снимка: БГНЕС

По данни на ИМП 1,8% от населението биха гласували за независимия кандидат Пламен Орешарки. От института обаче уточняват, че проучването е направено преди ДПС да обяви подкрепата си за бившия министър-председател, следователно се очаква броят на онези, които биха гласували за него драстично да се повиши.

таблица: ИМП

таблица: ИМП

Над половината от анкетираните (51,3%) смятат, че правителството е имало неправилна политика спрямо кандидатурата на България за генерален секретар на ООН и то трябва да понесе политическа отговорност. 42,5 на сто смятат, че кандидатурата на Кристалина Георгиева е попречила на Ирина Бокова да получи поста.

Графика: ИМП

Графика: ИМП

Национално представително изследване по метода на полустандартизираното face to face интервю.
Период на провеждане на терен: 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител: Социологически екип „Институт за модерна политика“. Възложител – СЕ „ИМП“. Източник на финансиране: собствени средства. Дата на първа публикация – 27.10.2016 г


Share Follow

Leave A Reply