За пореден път хората са разделени. Карат се, спорят, обиждат се в коментари под статии или снимки за Хелоуин. Едните са на единия полюс и пламенно защитават тезата, че чуждият празник Хелоуин ще измести Денят на народните будители. Обиждат младите, че не знаят кой е Ботев, кой е Левски, но пък за сметка на това се били „костюмирали“. Други пък, замъглени от желанието да се „впишат“ и да са част от нещо „модерно“, се обличат в костюми и имитират видяното от филми или клипчета. Нито едните обаче, нито другите се замислят „защо?“ го правят. Да се прави връзка между двата празника е нелогично.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Седмицата преди Хелоуин я прекарах в Испания. В страната кипеше подготовка за Деня на Вси Светии. Къщите, заведенията и магазините бяха украсени с фенери от тикви, паяци, вещици с метли, скелети и всевъзможни плашещи декори. В ежедневно облекло на децата се бяха превърнали костюмите и вместо раници, някои от тях носеха кошници, други крила, а на трети не можеше да им се види лицето, скрито под маска. След традиционната „сиеста“, която продължава до около 5 следобед, по улиците тръгваха парадни шествия на деца, младежи и възрастни. Преди да замина напълно бях забравила, че наближава 31 октомври. Там обаче всичко крещеше „Хелоуин“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Запознах се с испанец на име Раул. Когато му казах, че в неделя се прибирам в България, защото в понеделник съм на работа, той възмутено ме попита „Как така ще работиш, на Хелоуин не почивате ли?“ Съвсем естествено последвалият въпрос беше „Ти въобще чувала ли си за Хелоуин?“. Обясних му, че този празник в моята страна не е отбелязан в календара като национален. Не почиваме на него, нито пък три дни има парадни шествия. Но пък през последните години децата у нас също се обличат с костюми, украсяват класните си статии с тиквени фенери и обикалят за лакомства по къщите. По заведенията се организират „Хелоуин партита“, а декори можеш да си купиш почти от всеки втори магазин. Но „защо“?

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Без да иска Раул се оказа прав. Да, аз въобще не съм чувала за Хелоуин. Не го познавам, не го разбирам, нито го чувствам като празник. Не съм израснала с истории за духове, семейството ми никога не го е празнувало, не съм го живяла. А за да чувстваш нещо, то трябва да живее в теб, да е истинско.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Хелоуин е празник на връзката с Духовния свят. Води началото си още от Келтите, които чествали празника Самхейн в края на октомври. Те смятали, че тогава духовете и демоните обикаляли земята повече, отколкото през другото време от годината и търсят живи тела, в които да се вселят. Затова те се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, обличали са животински кожи и глави, за да се предпазят. Жреците палели огньове и се устройвали гадания. У нас подобен ритуал е кукерството, с който се вярва, че се гонят злите духове.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

През средата на 9 в. Папа Григорий IV обявил 1 ноември за Денят на Вси Светии с цел да замени познатите езически ритуали. Днес Хелоуин се празнува в много страни по света и под различно име. Отбелязва се във Великобритания, Канада, САЩ, Испания, Мексико. Денят на мъртвите, който се празнува в Мексико и Латинска Америка, се отнася до връзката с мъртвите. Живите вярват, че мъртвите се връщат по домовете си и затова украсяват гробовете им и домовете си. В Испания например в края на деня хората се събират на гробището, където се молят за душите на мъртвите си близки.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От написаното по-горе става ясно, че Хелоуин няма нищо общо с това да издълбаеш една тиква и да си купиш костюм. Това е истински празник, с истинска история, символи и заряд. Такъв, който трябва да почувсташ, за да можеш да разбереш. За нас Хелоуин ще бъде просто ден, в който децата могат да се веселят, да хапнат повече сладко от обикновено и да носят шарени костюми. Хелоуин го разбираме като маскарад и нищо повече.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В това да се правят изводи, че Хелоуин пречи на Деня на народните будители или го измества, липсва всякаква логика. Двата празника нямат нищо общо, а това, че единият е в навечерието на другия, не би трябвало да дава повод за подобни нападки между хората.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В Деня на народните будители ние отдаваме почит на всички български будители – книжовници, революционери, просветители, борци за национално освобождение, всички онези, които са вдъхвали вяра в народа ни. Преди Освобождението на България на 1 ноември е почитан Свети Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и държава. На 28 юли 1922 г. министърът на Народното Просвещение Стоян Омарчевски внася предложение за обявяване на 1 ноември да бъде определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Денят на Народните будители почита всичко българско. Това е празник, с който трябва да си израснал. От малък да си слушал за славните подвизи на българите, за „Лъвския скок“ и да си чувал за самодивите от „Хаджи Димитър“. Празникът на Народните будители може да се празнува тогава, когато си възпитан да уважаваш историята и будителите ни. Ако виждате млади хора, които не са чували дори за съществуването на Деня на Народните будители, не обвинявайте Хелоуин. Това си е проблем на нашето общество, което сами сме си изградили и просто вегетираме в него. Няма нищо лошо в това да се маскираш в навечерието на Деня на Народните будители, стига да знаеш защо го правиш и какво следва на утрешния ден.


Share Follow

Leave A Reply