Прогнозите сочат много висока избирателна активност. Вероятно пред урните ще застанат около 3,8-4 милиона избиратели. Според социолозите нарастват потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Пламен Орешарски. Това сочат резултатите от проучване на „Медиана“ направено между 26 и 31 октомври сред 1003 души.

 

 

КаракачановСидеровСимеонов

„Обединени патриоти“

Според резултата, ако вотът беше днес, 31,4 на сто биха подкрепили Цецка Цачева, а 27 на сто Румен Радев. Кандидатът на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов се нарежда на трето място с 11,9%, следван от независимия кандидат Веселин Марешки с 6,9%; Пламен Орешарски подкрепен от ДПС с 5,8%; Трайчо Трайков, кандидатът на РБ с 4,9%; Ивайло Калфин, издигнат от БСП с 4,4%; Татяна Дончева, кандидатът на „Движение 21“ с 2,1%.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

Кандидатът за президент ген. Румен Радев, който е подкрепен от БСП е прибавил 4 на сто от симпатизантите само за 20 дни. По-този начин той стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев

Кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев

Според „Медиана“ Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на партията. Социолозите коментират, че вторият тур на изборите ще бъде силно повлиян от резултатите на първия тур. Те посочват, че Цецка Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Тя може да разчита на едва 50 на сто от избирателите на Трайчо Трайков; на 11 на сто от тези на Патриотичния блок, на 17 процента от тези на Марешки. Румен Радев има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати. Той може да разчита на 50 на сто от тези на Татяна Дончева, 63 на сто от избирателите на Калфин; 26 на сто от тези на Каракачанов и 27 процента от гласувалите за Марешки и дори 17 на сто от гласувалите за Трайчо Трайков, отбелязват от „Медиана“.

радев, йотова

Ген. Румен Радев и Илияна Йотова, кандидатите за президент и вицепрезидент на БСП

От „Медиана“ коментират, че на втори тур на практика всички не-ГЕРБ кандидати имат сериозен потенциал да победят Цецка Цачева.


Share Follow

Leave A Reply