От днес,1 ноември, в болниците се влиза предимно с пръстов идентификатор. Това вече е задължителен метод за регистрация в лечебни заведения, информираха от НЗОК. От Здравната каса ще превеждат пари към лечебните заведения само за чекиралите се чрез него пациенти. Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. А отказалите се са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

Петър Москов снимка: БГНЕС

Петър Москов
снимка: БГНЕС

Алтернативният начин за прием в болница ще се заплаща от пациента, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който присъства на откриването на Клиника по нефрология във Военномедицинска академия. Той обясни, че ако пациент откаже да се регистрира в системата чрез пръстовия идентификатор, той ще има възможност да постъпи в лечебното заведение чрез друг метод на регистрация, който все още не е уточнен какъв ще бъде. Министър Москов подчерта, че алтернативата вероятно ще бъде издаване на карта, която ще бъде заплащана от пациента. Министър Москов каза, че досега в системата вече са регистрирани 300 хиляди пациенти, а само 100 са отказали регистрация.

министерство здравеопазване

 

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация. Също така не при всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата.


Share Follow

Leave A Reply