От изследователския център „Тренд“ прогнозират сигурен балотаж между кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП ген. Румен Радев. Данните са на база проучване проведено между 19 и 26 октомври сред 1004 души със собствено финансиране на „Тренд“.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

Преднината на Цецка Цачева пред Румен Радев е малка. 27,3 на сто са заявили подкрепа към кандидата на ГЕРБ, а за кандидата на БСП – 24 на сто. На трето място се нарежда Красимир Каракачанов издигнат от „Обединени патриоти“ с 12,1%; следван от кандидата на АБВ Ивайло Калфин с 6,7%; независимият кандидат Веселин Марешки печели 6,3%; издигнатият от РБ Трайчо Трайков е с 5,4%; следван от подкрепения от ДПС Пламен Орешарски с 3,2%; а лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева с 2,2%.

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров

39 на сто от анкетираните смятат, че най-важните качества, които трябва да притежава един президент са да може да обединява хората. 38% мислят, че той трябва да е честен; 30% са отговорили, че трябва да е интелигентен; наравно се нареждат това да е патриот или да има политически опит с по 26%.

Според резултатите 45% от анкетираните не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори след президентските, а 32% са на обратното мнение.

Проучването показва, че 75 на сто от запитаните биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40 на сто биха гласували с „не“.
80 на сто събира подкрепата за намаляване на партийната субсидия.


Share Follow

Leave A Reply