12 сигнала бяха докладвани до първото заседание на Централната избирателна комисия, вече може и да са повече – непрекъснато пристигат. Това каза пред журналисти Цветозар Томов, говорител на ЦИК. По негови думи нарушенията не са сериозни.

ЦИК, снимка: БГНЕС

ЦИК, снимка: БГНЕС

Има сигнал за неправилно откъсване на бюлетина от кочана, пускане на несгъната бюлетина в избирателна кутия, случай, в който избирателят не открива името си в списъка, сигнал за бавно гласуване и образуване на опашки по секцията. Секционната комисия е разпоредила да се ползват две отделни кабини за избори за президент и вицепрезидент и референдума, което не е правилно. По думите на Томов ЦИК е дала разпореждания и би трябвало вече да няма проблем. „Всички тези сигнали са изолирани случаи. До момента имаме безинтересно начало на изборния ден“, коментира още говорителят на ЦИК.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Има взети мерки да издържи системата за претоварен трафик на ЦИК.“ Това каза още Цветозар Томов във връзка с получените сигнали за нередности. Той допълни, че са постъпили и сигнали от Турция, че гласоподавателите не спазват правилото за говорене само на български език в секциите. „За Турция не е изолиран случай. Ако сигналът пристигне до ЦИК, тя ще се произнесе. В зала не беше съобщен за такъв“, обясни Томов.


Share Follow

Leave A Reply