По време на конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие в Будапеща държавният глава на България призова за дългосрочно планиране, което да засили конкурентоспособността на ЕС, съобщават от пресслужбата на президента. Постигането на по-висок икономически растеж и насърчаването на конкурентоспособността в Източна Европа изискват държавите от региона да следват общ подход за привличането на инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Будапеща на Срещата на високо равнище „Съживяване на растежа, конкурентоспособността и инвестициите“. Събитието се провежда в рамките на Конференцията на ЕБВР „Съживяване на растежа и инвестициите: Европейският съюз от Балтика до Средиземноморието“.

2da91e3aae0e875d3b708976e89f8295

снимка: Прессекретариат на държавния глава

Плевнелиев отправи призив за дългосрочно планиране на политиките, с които ЕС да засили своята конкурентоспособност в глобализиращия се свят и да отговори на икономическата криза, политическата нестабилност и социалното недоволство – „Трябва да насърчим доверието в ЕС, защото това е инвестиция във възможностите на Европа да се справя успешно като общност с предизвикателствата, пред които сме изправени“, категоричен е държавният глава и обясни, че трябва да бъдат изтъквани не само затрудненията, но и успехите, постигнати от държавите от региона в процеса на европейска интеграция и открои постигнатата банкова и финансова стабилност и нарастването на БВП на България през последните 15 години.

b393e24b9f7e127bf34fcaefa484e927

снимка: Прессекретариат на държавния глава

Според президента светът и Европа са в период на трансформиране и в бъдеще създаването на успешни икономически модели ще зависи от способността на държавите и регионалните общности да се адаптират и да развиват индустриите на бъдещето и иновациите – „За мен поуката от днешната икономическа криза е, че от значение е качеството, а не количеството. Адекватният отговор на икономическата криза е в увеличаване на качествените инвестиции в образованието, което ще ни позволи да моделираме бъдещето, като насърчим отраслите, които създават висока добавена стойност“, каза Плевнелиев.

ЕБВР, конференция, Будапеща

снимка: Прессекретариат на държавния глава

Бързото развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии в България и в Източна Европа беше посочено от президента като успешен пример за способността да се създават високоплатени работни места и за привличането на нови инвестиции. В България секторът на информационните и комуникационните технологии бележи среден годишен ръст от 10%, а броят на заетите в сектора нараства с 5 на сто годишно. Сред участниците във форума на ЕБВР в унгарската столица бяха министър-председателят на Виктор Орбан, заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, председателят на Банката за развитие сър Сума Чакрабарти.


Share Follow

Leave A Reply