„Г-н Радев, в чуждестранната преса пише, че в България за президентския пост се борят проруски и проевропейски кандидат. Вие кой от двамата сте?“ Такъв въпрос зададе кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на дебата с ген. Румен Радев. Двамата се обединиха около мнението, че биха казали на президента на Руската федерация Владимир Путин, че България води политика, отстояваща националните интереси. Румен Радев заяви, че би дискутирал икономически въпроси с Путин, свързани с енергийни проекти като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. От своя страна Цачева каза: „Бих го поканила да види българските курорти и културно-икономическо наследство“.

15033595_1736368693355204_109838805_n

По отношение на изборите в САЩ кандидатът на ГЕРБ заяви, че всички трябва да изберем решението на страната демократично да избере Доналд Тръмп за президент. Тя отново обяви желанието си да работи с него. Ген. Радев заяви, че първо би обсъдил с новия президент на Съединените щати сигурността, кандидатът на БСП изтъкна добрите практики, които има по отношение на сигурността със САЩ. Той би обсъдил с него и инвестиционни въпроси в областта на технологиите.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Ген. Радев изтъкна, че Цачева е спечелила много гласове в Турция, тя от своя страна отвърна, че не е протурски кандидат и не участва в никакви олигархически кръгове.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

По темата за бежанците кандидатът на ГЕРБ отдели време, за да изброи ползите, които правителството е привлякло за българия – евросредства, охрана от ФРОНТЕКС изграждане на защитно съоръжение, европейска солидарност. Тя беше нападната от ген. Румен Радев за повишената цена на оградата. Той изтъкна, че по времето на управлението на БСП за това е имало скандали, а сега при още по-високата цена – няма. Цачева оправда това с труднодостъпния район, в който се изгражда съоръжението. „Когато става въпрос за националната сигурност, мисля, че цената е последният въпрос.“

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

За справяне с евентуална бъдеща мигрантска криза двамата претенденти се обединиха около мнението, че армията и Гранична полиция трябва да са в готовност. Румен Радев зави, че би свикал КСНС, за да се вземат решения при хипотетична ескалация на напрежението. „Няма време за свикване на КСНС, още повече, че неговите функции са само съвещателни и не могат да осъществяват действия“, отговори Цачева.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

И по въпроса за модернизацията на армията двамата бяха на едно мнение – необходими са повече пари. В размяна на реплики кандидатът на БСП обвини опонента си от ГЕРБ, че упрвляващите не са изпълнили поетия ангажимент за отбрана да се отделят по 2% от БВП и заяви, че увеличението на парите за догодина е „илюзорно“, тъй като средствата ще отидат за осигуровки.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

По темата за съдебната реформа Радев отправи обвинения към Цачева, че чак след срещата си с Реформаторския блок е обявила, че ще се бори за съдебната реформа. Той припомни, че през юни тя е обявила, че реформата е приключила. „Ще направя срещи с всички, които имат отношение към тази реформа. Ще видя техните мотиви, ще почерпя и международен опит“, каза ген. Радев, като посочи като положителен пример борбата с корупцията в Румъния. Цачева от своя страна го обвини, че тръгва да черпи чуждестранен опит преди да се е запознал чинно със ситуацията.Тя отново потвърди изразената позиция, че ако приетият план и законови промени за осъществяване на съдебната реформа не се задействат достатъчно бързо, ще се възползва от правомощията си за свикване на ВНС за промени в Конституцията.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

По темата АЕЦ „Белене“ двамата кандидати защитиха мнението си, че трябва да бъде осъществен нов проект, в който да бъдат включени вече изградените реактори. На въпрос за медиите двамата кандидати отново се обединиха около мнението, че трябва да бъде ясна тяхната собственост и източниците на тяхното финансиране.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Като общонационална цел ген. Румен Радев определи възможността всеки гражданин да разгърне таланта си, да има право на сигурен и спокоен живот с видок стандарт. Кандидатът на ГЕРБ бе категорична, че трябва да се изготви национална доктрина, когато да определи посоката на България в света и тя да не може да се измества от сменящите се правителства.

На въпрос от какво не би се лишил всеки от кандидатите ако бъде избран за президент Румен Радев отговори, че не би искал да пожертва свободата да се движи спокойно навсякъде сам. Той призна, че забелязва, че това много трудно би се осъществило. Цецка Цачева от друга страна не би се лишила от близките и приятелите си. „Що се отнася до ограниченията, г-н Радев, с тях се свиква. Но на вас няма да ви се наложи“, обърна се тя към опонента си.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

По настояване на водещата кандидат-президентите трябваше да разкажат своя лична история. Цецка Цачева се разплака в ефир след като разкри, че родителите й са крили от нея, че дядо й е бил осъден на смърт и убит по време на комунистическия режим в страната. Тя заяви, че за нея е било обидно опонентите й да я нарекат ляв кандидат. Радев от друга страна изрази съчувствието към опонента си и разкри как в погранично село по време на кампанията му, го помолили да върне достойнството на народа.%d1%86%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-2

„Ние вървим към бъдещето обърнати назад и крачейки гърбом. На всяка крачка се спираме. Време е да се обединим и да престанем да се разделяме.“ Това бяха финалните думи на кандидата на БСП ген. Румен Радев. Той допълни, че трябва да се избегне грешката, направена преди пет години с посочения от ГЕРБ президент.

„Конфуций е казал, че ако дълго стоиш на пръсти, падаш. Същото важи и за политиците. Когато не си истински и не си себе си, няма как дълго време да заблуждаваш гражданите.“ Каза за финал кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя допълни, че се опира на опита си като политик и юрист и ще работи посоката пред България да е на Запад.bnt-debat

Дебатът между двамата претенденти се проведе по БНТ 1 с водещ Добрина Чешмеджиева. Кандидатите обсъждат икономиката, външната политика, съдебната реформа и президентските правомощия.

Припомняме, че в понеделник кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева покани подкрепения от БСП неин опонент ген. Румен Радев на дебат преди балотажа в телевизия по негов избор. Той прие поканата и посочи БНТ.

 


Share Follow

Leave A Reply