Проучване на „Алфа Рисърч“ по поръчка на Нова телевизия посочва, че преднината на кандидатът за президент ген. Румен Радев се дължи на гласувалите в първия тур за Пламен Орешарски избиратели на ДПС, като 90% от техните гласове ще се преразпределят към Радев. Готови са да дадат подкрепа също 80% от гласувалите за кандидатът на АБВ Ивайло Калфин и по 40% от гласувалите за Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. До този момент подкрепа за Румен Радев са заявили 49.6% от участниците в допитването.

ген. Румен Радев снимка: БГНЕС

ген. Румен Радев
снимка: БГНЕС

При кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, се наблюдава изоставане с малко повече от 10%, като 39.1% от попитаните граждани са обявили, че ще упражнят правото си на глас в нейна полза. Близо 11.3%  ще отбележат в бюлетината  „не подкрепям никого“. Въпреки тези нагласи Цачева успява да мобилизира подкрепа, но в пъти по-ниска. Тя се дължи основно на избирателите на Трайчо Трайков, като 56% от тях са решили да гласуват за кандидата на управляващите.  В студиото на Нова телевизия Боряна Димитрова обясни, че сред тези избиратели има голям резерв от гласове. Всеки четвърти, който е гласувал за Каракачанов и Марешки също застава зад Цачева. Двамата претенденти привличат подкрепа и по друг начин. Радев се възприема от имащите право на глас като възможен коректив на управлението на ГЕРБ. Цачева се спряга като кандидат, който няма да допусне страната да се отклони от европейския път на развитие.

Цецка Цачева снимка: БГНЕС

Цецка Цачева
снимка: БГНЕС

Според изследването на агенцията има очаквания, че на балотажа в неделя ще излязат да гласуват 3 600 000 души или избирателна активност от 52.6% на база официални списъци. Относително висок се запазва и процентът на гласоподаватели, които не са решили все още за кого да гласуват – 25 на сто. Според Боряна Димитрова, заради този висок процент, са възможни изненади на балотажа – “Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ остава първа политическа сила, БСП е втора. Марешки по-трудно го разпознават, като политическа сила. Това, което със сигурност знаем, че едни нови парламентарния избори няма да направят по ясна конфигурация в Народното събрани“, добави Димитрова.


Share Follow

Leave A Reply