„Почти 10 години след влизането на България в ЕС мнозина от гражданите ѝ смятат, че проблемите им почти не интересуват Брюксел. Много са разочарованите българи, които сега гледат към Русия, бившият господар от съветските времена, като на по-релевантен съсед.“ Това пише Цветелия Цолова в коментар за световната информационна агенция „Ройтерс“.

Ген. Румен Радев снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Ген. Румен Радев
снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Според авторката избирането на Румен Радев за президент би насочило България в проруска посока. В текста тя обяснява, че българите са добре настроени към Русия заради освобождението от турско робство, споделената комунистическа идеология през 20. век и липсата на репресии от страна на СССР в България, каквито например е имало в Чехословакия и Полша.

ЕС

Според Цолова българските избиратели са отчаяни, че въпреки присъединяването си към ЕС, все още са най-бедната страна в блока и вотът им на президентските избори е бил насочен отчасти и срещу управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ.

Цецка Цачева снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Цецка Цачева
снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Според анализатора изборът на Румен Радев за президент би довел до възможна изолация на България от страна на ЕС. От агенцията припомнят, че левият кандидат е за премахването на санкциите на Русия заради анексията на Крим и разширяването на икономическите и търговските връзки със страната. В коментара се посочва и, че България е до голяма степен зависима от Русия в тези отношения, което буди страх у избирателите от възможно ограничение в икономически план.


Share Follow

Leave A Reply