Днес избираме петия президент на Република България на втори тур. Изборният ден започна в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, когато ще стане ясно името на новия държавен глава.

Право на глас на балотажа имат 6 833 080 души, което е с 1198 по-малко. Право на глас имат пълнолетни лица граждани на Република България, които не са осъдени или под запрещение. Гласуване у нас ще се извършва в 12 013 секции, като в 500 от тях може да се гласува машинно. В чужбина са разкрити 325 секции в 71 държави. Във Великобритания има най-голям брой секции – 53. Тази година освен имената на двете кандидатпрезидентски двойки в бюлетината има и трето квадратче „Не подкрепям никого“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На балотажа се явяват кандидатите, които на първи тур са получили най-голяма подкрепа. Това са кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП, и кандидатпрезидентската двойка издигната от ПП ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев.

На изборите, които се проведоха на 6 ноември, Румен Радев и Илияна Йотова получиха 25,44% от гласовете, а Цецка Цачева и Пламен Манушев – 21.96%. На първия тур гласуваха 57,47% от имащите право на глас.

Изборният ден приключва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има още избиратели, които не са упражнили правото си на глас, изборният ден може да бъде удължен с до 1 час.

Тази година за първи път гласуването на избори е задължително. Лицата, които не са гласували без уважителни причина в два поредни избори от един и същи вид, ще бъдат изключени от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент.


Share Follow

Leave A Reply