Избраният за пети президент на България Румен Георгиев Радев е роден на 18 юни 1963 година в Димитровград в семейството на Стойко и Станка Радеви.

Генерал Румен Радев

Генерал Румен Радев

През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. След това Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“ в САЩ.

ген. Румен Радев снимка: БГНЕС

ген. Румен Радев
снимка: БГНЕС

От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор е на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“.

Илияна Йотова и ген. Румен Радев, снимка: БГНЕС

Илияна Йотова и ген. Румен Радев,
снимка: БГНЕС

Има почти 30-годишна военна кариера. Започвайки като младши пилот в 15-ти изтребителен авиополк – Равнец, той се издига до командир на Военновъздушните сили.Считано от 30 юни 2014 г., бригаден генерал Радев е освободен от длъжността „заместник-командир на Военновъздушните сили“, назначен за „командир на Военновъздушните сили“ и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“ (президентски указ №94 от 28 април 2014).
С президентски указ на 10 август 2016 генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността „командир на Военновъздушните сили“ и от военна служба.

Румен Радев, БСП, кампания

В личен план има две деца от първия си брак. В момента е женен за 47-годишната Десислава Генчева.


Share Follow

Leave A Reply