„Един прекрасен шахматист, добър човек, уважаван, с безспорни качества, два пъти вече избиран за шахматист номер едно. Два дни преди началото на олимпийските игри обаче, вие го викате и му казвате: Честито. Избрахме те да участваш в турнира по голф. Ама как така голф, аз никога не съм играл голф, защо не казахте по-рано, поне да се опитам да се науча? Другите вече тренират от няколко месеца, надобряха ? Не се притеснявай, казали му, влизаш от силна позиция, отборът е супер силен, публиката е с теб, просто излез и титлата е в кърпа вързана.
В голфа е изключително важно кедито – човекът, който единствен е до играча по време на цялото състезание. Доброто кеди прави разликата. Той казва на играча какъв е вятърът, колко е разстоянието до дупката, с кой клъб е най-удачно да изиграе следващия удар. Ако кедито не познава игрището, дава грешни съвети и подбира грешните стикове, никой голфър в света няма шанс за победа.
В голфа не е нужно другият да играе силно, за да победи. Достатъчно е само ти да играеш слабо. Самият спорт не е хамалски, а напротив –свързан е с много фина техника, нужна е детайлна подготовка и познаване на всяко препятствие и неравност по игрището, загрявката е дълга и сложна, и е задължителна бетонната психическа устойчивост. Принципно е същото като в шаха, само дето няма нищо общо.
Разбира се има огромно значение дали шахматистът изобщо има талант да играе голф. За съжаление няма как да разберете това, преди да му връчите стик в ръцете и да го изкарате на игрището. А ако няма талант и това ужасно много си личи, и регламентът не позволява смяна на играча, имате проблем. Практически неразрешим в рамките на самото състезание.
С началото и края на олимпиадата животът не свършва, разбира се. Силният отбор си остава силен въпреки персоналните издънки на отделни състезатели. Често се случва някой да спечели, защото е вкарал гол на празна врата. С това не казваме нито че той самият е слаб играч, нито пък че отборът му изведнъж е станал невероятно силен.
И докато момчетата плачат в съблекалнята, а публиката псува съдията, единственото което остава важно са изводите и тактиката за следващите състезания. Миналото има неприятното свойство да не може да бъде променяно. За разлика от бъдещето.
Като казваме публиката – когато един отбор е в криза е изключително важно да не обвинява за това феновете. Не само своите, а феновете по принцип. Защото всъщност всичко се прави заради тях. И ако те са недоволни, това не е защото са лоши хора. А защото нещо на терена не им харесва. Основателно.
Важно е на стадиона да има магия. Да има легенда, да има чувство, да има емоция. Когато се показват само бюджети, списъци с класирания и финансови постижения на клуба, без около него да има красива приказка и искрено привличане, трибуните са празни. Феновете идват привлечени от емоцията, а не от таблицата с временното класиране.
Когато звездата на един отбор е в труден период, тежестта ляга върху останалите играчи. Ако те се крият по терена, играта не върви. А ако това продължи във времето, отборът изпада от „А“ група. Просто е.
Всъщност обаче нито едно първенство не е било закрито, защото най-силният отбор е загубил. Напротив. Това събужда интереса, възобновява интригата и дава шанс на всички останали да си повярват и да заиграят по-силно. На най-силният отбор също.
Стига в съблекалнята да бъде направен честен разбор, който да доведе да правилните изводи и до нужните промени.“

 

Коментарът е на Георги Харизанов-Институт за дясна политика, източник: standartnews.com


Share Follow

Leave A Reply