Държавният департамент на Съединените щати осъжда подновяването на руските въздушни удари в Сирия и заяви, че атаките срещу цивилни обекти и мирни граждани в градове като Алепо е в разрез с установените норми на международното право, предаде агенция Ройтерс, съобщава БТА.

epa05555254 A handout photo released on 25 September 2016 by the official Syrian Arab News Agency (SANA) showing Syrian soldiers at Handarat camp in the north of Aleppo, Syria, 24 September 2016. According to SANA, government troops recaptured Handarat camp.  EPA/SANA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

снимка: EPA/БГНЕС

Говорителят на департамента Елизабет Трюдо обясни, че подновените удари са съвпаднали с многостранни разговори в Женева между Москва, Вашингтон и други участници, които се опитват да договорят спирането на всякакви бойни действия в арабската страна и пътна карта за политическо решение на този конфликт – “Силно осъждаме възобновяването на въздушните удари в Сирия от руснаците и от сирийския режим. Последните атаки, за които бе съобщено, са срещу пет болници и една мобилна клиника в Сирия. Смятаме, че това е нарушение на международното право”, добави Трюдо.

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

Вчера сирийският президент Башар Асад в интервю за португалската национална медия ”RTP”, заяви че избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане “естествен съюзник” на Дамаск, ако започне да се бори с тероризма, предаде агенция ТАСС – “Ние не можем да кажем още нищо за това какво смята да прави той, но, ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъдем съюзници, точно както наши съюзници са борещите се с тероризма Русия и Иран”, каза Асад.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящият държавен глава Барак Обама снимка: ЕРА/БГНЕС

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящият държавен глава Барак Обама
снимка: ЕРА/БГНЕС

Той отбеляза, че не крие своят скептицизъм, че Тръмп би могъл да спази своето обещание да се бори с терора, тъй като много сили, включително администрацията на Щатите и американските медии, “са против него”. В първото си интервю след изборите за американското издание “The Wallstreet Journal” Тръмп не посочи планове за бъдещи действия на САЩ в Сирия след неговото избиране, но отбеляза, че преди всичко няма да следва досегашната политика на администрацията на Обама за оказване на подкрепа на т.нар. умерена сирийска опозиция – “Моето виждане за Сирия се различава от възгледите на много хора. Ще се съсредоточа върху борбата с “Ислямска държава” в Сирия, а не върху свалянето на сирийския президент Башар Асад”, казва Тръмп.

islamic-state-540x360

В интервюто Асад допълва, че в момента пред Сирия няма друг избор, освен победа в борбата с тероризма. Според него използването с политически цели на терористи, джихадисти и религиозни екстремисти в този конфликт е неморално – “Нашата борба с терористичните банди отговаря не само на интересите на Сирия и нейния народ, но и на държавите от Близкия изток и Европа. Но, уви, този факт не признават и не искат да осъзнаят много от политиците на Запад”, посочва Башар Асад.


Share Follow

Leave A Reply