Още поне половин година ЕК ще търси решение по въпроса с мигрантската криза и начина, по който да промени правилата в Европейския съюз за предоставяне на убежище и връщане на мигрантите.
Това става ясно от изявление на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос, съобщават от БНР.
Съветът по вътрешни работи не е постигнал съгласие за промяна на Дъблинския регламент, който според оценката на страните членки не работи.
Такова е и мнението на самия Аврамопулос, който посочва, че сегашният Дъблински регламент, който задължава пограничните държави от първа линия да носят отговорност за кандидатите за убежище, не работи адекватно.

Европейски парламент, Страсбург, Франция 29 знамена - знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

Вътрешният министър от словашкото ротационно председателство Роберт Калиняк обаче посочва също, че и временната схема за квотно разпределяне на бежанци от Италия и Гърция също не е работещ модел.
От 160 000 души до момента са презаселени едва около 9 хиляди. Има и страни, които отказват да приемат квотите.
Словакия има намерение да представи нов всеобхватен и реформиран вариант на Дъблинското споразумение, която да отчита всички интереси.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

 

Така за следващите шест месеца поне се очаква да остане в сила правилото мигрантите от Германия и Австрия да се връщат в първите държави от евросъюза, където са били регистрирани.
Аврамопулос обяснява, че все пак като краен резултат очаква да се стигне до постоянна система за задължително приемане на бежанци по квотен принцип. Като срок той поставя юни следващата година.


Share Follow

Leave A Reply