На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер, ще бъдат повдигнати обвинения. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който пристигна в РПЦ Харманли след масовите безредици. Той отправи призив всички да бъдат внимателни, когато някой апелира за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото според него клетките на “Ислямска държава“ следят внимателно социалните мрежи и медиите – „Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки. Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението. Засичаме едновременни действия в Европа и тук. Трябва да бъдем много внимателни”, добави Борисов.

харманли, бежанци

Премиерът в оставка смята, че има възможност този бунт да е организиран извън центъра. Като аргумент той изведе факта, че самите бежанци са публикували снимки в социалните мрежи – „Всеки от тях държи мобилен телефон. С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки. Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора, това е съдбата на Европа“, каза Борисов и съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от лица с афганистански произход.

5176247

Борисов обясни, че е било необходимо 250 служители на полицията да усмирят  по-голяма група. Той уточни, че го казва, защото е убеден, че в близките дни ще се говори за извършено полицейско насилие и превишаване на самоотбраната и ще се пита защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Премиерът допълни, че това е разписано в закона в случаи на масови безредици и е провел разговори със Сотир Цацаров – „На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения”, увери Борисов.

Бежански център, Харманли Снимка: БГНЕС

Бежански център, Харманли
Снимка: БГНЕС

Той съобщи, че през декември ще започне екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан – “Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип. Засега няма да се търси отговорност от ръководството на центъра и Агенцията за бежанците“, обясни Борисов. До този момент общо 24 служители на реда са ранени след стълкновенията.

 


Share Follow

Leave A Reply