Държавният секретар на Съединените щати започва прощална обиколка в Европа като първи дипломат на Вашингтон. Очаква се той да обсъди ситуацията в Сирия и Украйна , съобщават световни агенции, предаде БТА. В периода от 4 до 8 декември Кери ще посети градовете Берлин, Хамбург и Брюксел. Също така ще вземе участие в срещи на ОССЕ и Алианса.

 

снимка: EPA/БГНЕС

С пристигането си в Берлин Джон Кери ще проведе среща със своят колега и първи немски дипломат Франк-Валтер Щайнмайер, на която ще бъде разгледано сътрудничеството на САЩ и ФРГ за Украйна и Сирия, както и в НАТО и ОССЕ. От съобщението на Държавния департамент става ясно, че на 6 и 7 декември дипломатът ще бъде на министерска среща на Алианса в Брюксел, където се очаква да проведе разговор и с еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: EPA/БГНЕС

Във вторник и сряда Кери ще участва в министерска среща на НАТО и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. След това той ще се върне в Германия, за да участва в министерско заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което ще се състои в Хамбург.


Share Follow

Leave A Reply