Премиерът на Италия Матео Ренци е готов да подаде оставка, ако загуби националното допитване за конституционни реформи. Това заяви министърът на инфраструктурата и транспорта Грациано Делрио, цитиран от “Ройтерс“. „Смятам, че Ренци ще отиде при държавния глава и ще връчи оставката си“, каза по държавната телевизия Делрио, който е близък с Ренци. Високопоставени личности и политически фигури смятат, че президентът Серджо Матарела има вероятност да се опита да убеди Ренци да запази поста си, за да осигури политическа стабилност в страната. Политолози смятат, че италианският премиер откаже, Матарела вероятно ще потърси друг човек, който да оглави ново правителство, което да оказва контрол върху изборната реформа.

epa04978733 Italian Prime Minister, Matteo Renzi, speaks during a press conference at the Palazzo Chigi, Rome, Italy, 15 October 2015. Renzi said after the cabinet approved his Government's 2016 budget he referred to other EU countries' lack of respect for economic rules, saying though his Government believed soome rules needed to change, they still abided by them. EPA/GIUSEPPE LAMI

снимка: EPA/БГНЕС

В последните часове на денонощието в общественото пространство са били разпространени твърдения за изборни измами при гласуването по пощата от кампанията за референдума, която приключва в полунощ, посочва ДПА. На допитването в неделя се очаква около 50 млн. души да упражнят своето право на глас. Всички италиански граждани, които живеят зад граница гласуваха по пощата. Според изданието „Република“ избирателната активност сред емигрантите е била висока – 40%, което може да се окаже решаващо при генералното броене. Лидерът на крайнодясната партия “Северна лига“ Матео Салвини, който е яростен критик на Ренци и неговите конституционни промени, заяви, че се готвят манипулации на гласовете от чужбина. Външното министерство отхвърля подобни предположения – „Разчитам на факта, че италианците – тези от Рим, Милано, Торино или Неапол – ще гласуват с „не“ и това ще компенсира гласовете с „да“, които Ренци може да е измислил или купил по света“, заяви Салвини.

Матео Салвини

снимка: БГНЕС

Министър-председателят, който обещава да подаде оставка, ако изгуби, каза в интервю за италианското издание „Кориере дела сера“, че изходът от националното допитване е решаващ за следващите 20 години в Италия, а не за неговата кариера – „Ако победи гласуването с „да“, Италия ще бъде по-силна. Ако победи гласуването с „не“, опасността от скок в тъмното в ясна за всички. Тази неделя може да промени живота на децата ни“, заяви той. Лидерът на насоченото против върхушката Движение „Пет звезди“ Бепе Грило успокои вчера избирателите, че няма да се случи нищо съществено, ако гласуват с „не“, и обвини своите противници, че внасят паника и правят опити за дестабилизация.

 


Share Follow

Leave A Reply