Събор типично по български с много хора, песни и игри се състоя в Грифит парк в Лос Анджелис. Организация ПЧЕЛА събра над 200 българи от Северна и Южна Калифорния, Сиатъл и Лас Вегас. Никулденско Надиграване се провежда за пета поредна година.

dsc_4638

снимка: ПЧЕЛА

„Никулденското Надиграване се прави за пета поредна година. Идеята е да се съберат всички танцови групи от общността. То е като един събор, на който хорат се събират да се веселят и в същото време танцовите групи от околността да показват какво са научили през годината, докъде са стигнали. Събираме се около 200-250 човека на една поляна, танцуваме и пеем”, обяснява главният организатор на събитието Диана Джонева.

dsc_4647

снимка: ПЧЕЛА

В тазгодишното издание на събора взеха участие 9 групи, от които 3 детски – Опа Хей, Хоротропци и Жарава от Лос Анжелес, ДЕБА от Оранжевата долина, Жар птица от щата Аризона, Македонски бисери, и детските групи Хоп Троп, децата към българското училище “Златната Ябълка” и детската група към българското училище в Лос Анджелис “Св. св. Кирил и Методий”.

dsc_4679

снимка: ПЧЕЛА

Хората започнаха да се събират още към 10 часа, но забавата започна в 12:30 ч. с тържествено откриване от президента на Организация ПЧЕЛА Калин Крумов и Генералния консул на Република България за Калифорния, Невада, Орегон, Вашингтон (щат), Монтана, Айдахо, Юта, Аризона, Ню Мексико, Аляска и Хаваи г-н Веселин Вълчев. За децата специално бяха организирани и занимателни игри, и маса за изработване на кукерски маски. Всяка танцова група се представи с няколко минутна танцова програма, кратка история на самата група и малко образователна за публиката информация от кой регион на България са народните хора, които изпълняват. След представянето на групите засвири оркестър „Веселие”, група американци, които свирят балканска музика. Всички присъстващи се хванаха за ръце в кръшно българско хоро. „Опитваме се всичко да се случва максимално близо до старите български традиции”, обяснават организаторите.

dsc_4618

снимка: ПЧЕЛА

Освен веселието, на събора всеки можеше да си купи за хапване българска скара с гарнитура, с една малка разлика от българските събори, на този събор бира не се предлагаше, тъй като е забранена употребата на алкохол на обществени места в Калифорния.

dsc_4665

снимка: ПЧЕЛА

Специален гост тази година на събитието беше Елена Димитрова от ансамбъл „Тракия”-Пловдив, която се появи около 13:30 ч. тържествено на кон.

dsc_4731

снимка: ПЧЕЛА

Дори на повече от 10 хиляди км. организация ПЧЕЛА успява поне за ден да върне духа на родината ни в навечерието на един от най-големите празници – Никулден. „Съборът е начин да се съберем, да общуваме и да поддържаме българската култура и традиции ”, разказва Джонева.

dsc_4553

снимка: ПЧЕЛА

Организация ПЧЕЛА се занимава основно с култура и образование. Помага на музиканти, артисти, хореографи, да отидат в САЩ и да организират турнета и концерти. „Всичко, което правим трябва да е свързано или с образованието или с културата на българите зад граница”, обясняват организаторите.

dsc_4561

снимка: ПЧЕЛА

„Далеч от родината на всеки му липсва българското и в един момент започнахме да се събираме по приятелски, искахме децата ни да научат български и да ходят на българско училище, това бяха нещата, които ни тласнаха да направим организация, а не само събирания на приятелска начела”, споделя още Диана Джонева, която живее в Америка вече 16 години.


Share Follow

Leave A Reply