„Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2016-а година възлиза на 25 милиарда и 336 милиона лева“, съобщиха от Националния статистически институт. „Нарастването на годишна база е 3,4%, а в сравнение с второто тримесечие на 2016-а ръстът е 0,7 на сто. В периода юли – септември на човек от населението се падат по 1815 евро или 3549 лева от произведения Брутен вътрешен продукт“, се посочва още.

Производителността в аграрния сектор е била най-ниска през третото тримесечие, където има и намаляване на годишна база в сравнение с 2015-а година с 0,7 %. Индустриалният сектор се разраства с 1,4 % в сравнение с миналата година, в далекосъобщенията е регистриран ръст от 7,3%, търговията, хотелиерството и ресторантьорството нарастват с 4,9%, а при недвижимите имоти растежът е 2,3%

През третото тримесечие са изнесени с 3% повече стоки в сравнение с второто тримесечие на тази година, а вносът е нарастнал на 2,7 на сто. Това означава, че имаме повече износ, отколкото внос и външното търговско салдо е положително.


Share Follow

Leave A Reply