Ще се направи опит за съставяне на правителство, когато президентът Плевнелиев връчи мандат на Реформаторския блок. Около това са се обединили реформаторите и ГЕРБ по време на неофициалните консултации, които продължиха повече от 3 часа в Министерски съвет.

На тях присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова и лидерите на РБ Божидар Лукарски и Меглена Кунева, както и останалите председатели на партии в блока – Николай Ненчев, Борислав Великов и Орхан Исмаилов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В разговори за бъдещо мнозинство можем да влезем само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП“, това заяви Петър Москов на брифинг в Министерски съвет. „Срещата протече конструктивно. Бяха обсъдени в детайл двете години на съвместно управление в коалицията и РБ и ГЕРБ дадоха своята висока, добра оценка за начина, по който тези две години работеше коалицията и за резултатите, които постигна това управление. Дадохме си ясна сметка, че и двете политически сили са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани“, заяви той.

„От гледна точка на решението на Реформаторския блок да търси възможности, да се увери в наличието или липсата на възможност за реформаторско мнозинство в този парламент от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка,че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП“, каза Москов

Менда Стоянова Снимка: БГНЕС

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

„Президентът Румен Радев има задължение да отговори на поканата на Росен Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство“. Това каза пред журналисти в Министерски съвет народният представител от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова след срещата с Реформаторския блок.

„ГЕРБ счита, че е много рано преди да бъде връчен втори мандат на БСП, още по-малко преди връчен трети мандат, да се водят официални разговори за бъдещи коалиции и парламентарни мнозинства“, заяви тя. „Нека БСП да получи мандата от президента, нека да видим дали БСП ще бъде отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да не се хвърля страната в хаос, и да приеме мандата и да направи правителство. И когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, може да водим официални разговори за евентуално бъдеща подкрепа или коалиция, или бъдещо мнозинство в този парламент“, посочи Стоянова.

Според нея и колегите й няма по-добро от политическите партии и именно те трябвало да носят отговорността. Това е демокрацията, зави тя. Реформаторите не били като патриотите да редят кабинет преди да им е връчен мандат, както поясни още депутатката от ГЕРБ. Имена за състав на нов кабинет днес не били коментирани.

Найден Зеленогорски снимка: БГНЕС

Найден Зеленогорски
снимка: БГНЕС

Найден Зеленогорски пък смята да обсъди с ПГ на РБ разговорите при премиера. Това няма да стане днес обаче. Ако все пак се стигне до служебно правителство реформаторите се надяват новият президент да поеме част от отговорността заедно с Росен Плевнелиев и заедно да съставят бъдещ служебен кабинет.

Реформаторският блок настоява това да се случи, за да няма два служебни кабинета в рамките на няколко месеца. Това щяло да е доста пагубно за страната, според Зеленогорски. И според него най-реалистично пред страната е да има предсрочни избори в края на март или началото на април.


Share Follow

Leave A Reply