„Призовали сме Европейската комисия да започне работа по план „Б“, ако реториката от страна на Турция придобие реални измерения.“ Това заяви в Брюксел министърът на външните работи в оставка Даниел Митов по повод заявките на Анкара, че може да отвори границите към ЕС за приютените на турска земя мигранти, съобщават от БТА.

„Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди. На национално ниво България взима всички възможни мерки за ограничаването на миграционните потоци“, коментира още Митов.

Даниел Митов снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите на министъра НАТО следи обстановката с миграцията в Черно море, където до момента няма данни за напрежение. По повод информациите за възможен атентат у нас Митов успокои, че българските служби следят за всякаква активност и са в постоянна готовност.

Позицията спрямо Турция министърът потвърждава и в интервю за Ройтерс. Той изкъква, че Турция трябва да прилага споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите преди да получи визова либерализация за съюза като част от сделката за спиране на потока от мигранти и бежанци.

граница с Турция,  ограда,охрана, бежанци

В интервюто Митов заявява също, че България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Москва, макар че „Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите”.


Share Follow

Leave A Reply