„До момента не са водени преговори за обратно изкупуване на съоръжението от руска страна. Към момента потенциалният купувач е Иран, но се водят разговори с няколко компании.“ Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след блицконтрола пред журналисти.

АЕЦ Белене

Дончев обясни, че се коментират два сценария за използване на оборудването. Единият е изграждане на ядрено съоръжение, изцяло като пазарен проект без инвестиция от страна на държавата, или препродажба. „Въпрос на детайлен икономически анализ е кой от двата ще се реализира“, посочи той.

„Ако се върви към строеж на ядрена електроцентрала, най-редно е да се следва приватизационна процедура – двата реактора и площадката на „Белене“ да бъдат оценени и да се организира прозрачна приватизационна процедура, където всеки заинтересован ще може да се яви и да наддава. Потенциалните купувачи не могат да разчитат на договор за гарантирано изкупуване на енергията. Всички заинтересовани компании са информирани за това условие и са съгласни с него“, категоричен бе вицепремиерът в оставка.

Снимка: БГНЕС Проектът за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС
Проектът за АЕЦ „Белене“

Дончев обясни, че ако това не бъде реализирано, остава вариантът препродажба. В този случай се говори само и единствено за минимизиране на щетите, уточни той. „Позицията на правителството е, че ние нямаме нищо против да бъде изградено подобно съоръжение при спазването на всички стриктни норми за безопасност. Това би позволило възстановяване на всички направени досега разходи, а от оперирането на съоръжението, дори държавата да няма дял в него, ще има ползи от данъци и от заетост на висококвалифицирана работна ръка“, каза вицепремиерът.

Реформаторски блок, снимка: БГНЕС

Реформаторски блок,
снимка: БГНЕС

„Може да има разговори с Реформаторския блок за кабинет, силно скептичен съм относно шанса.“ Това коментира Дончев относно възможността Реформаторският блок да приет третия проучвателен мандат, който ще им връчи президентът в понеделник.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В крайна сметка принципната позиция е, че това НС е изчерпано, такова е и общественото мнение, не виждам смисъл от опит да се сглоби трудно неустойчива политическа конструкция. Нека все пак РБ да получи мандата си, не искам да отричам в аванс, няма причина и проблем да не се проведат разговори, въпреки оценката ми, че потенциалът е изключително скромен“, допълни вицепремиерът в оставка.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Дончев беше категоричен, че не може да става и дума за несериозни по неговите думи формати – кабинет с друг премиер и досегашните министри. „В крайна сметка министрите са част от един политически организъм, „това не са трансферни футболисти, които ги местим от един отбор в друг“, каза той.


Share Follow

Leave A Reply