Като правоприемник и продължител на традициите на формираната през 1879 година лична гвардия на княз Александър I, Националната гвардейска част и до днес е един от най-значимите символи на българската държавност. Нейната роля за съхраняването на националната историческа памет и за утвърждаването на българската идентичност е ярък пример за родолюбие и всеотдайност в полза на отечеството. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес бе гост на военното формирование.

_70w8721Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили открои приноса на гвардейците към успехите на Българската армия във войните за национално обединение и независимост и подчерта, че и днес с високия си професионализъм гвардейците утвърждават националната идентичност и патриотичен дух.

В приветствието си към военнослужещите държавният глава подчерта, че въпреки трудностите, Националната гвардейска част успя да съхрани почитта на народа и да издигне авторитета на българската държава. „И днес военното формирование последователно и отговорно изпълнява своята мисия – да пази военните ритуали и да отстоява изконните гвардейски ценности и принципи. Функциите на Националната гвардейска част в провеждането на представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение, утвърждават и нейната фундаментална значимост по отношение на културно-възпитателните и военно-патриотичните дейности“, допълни президентът._70w8758

В знак на признателност за оказаната от държавния глава подкрепа за Националната гвардейска част, бригаден генерал Боян Ставрев подари българска гвардейска сабя на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.


Share Follow

Leave A Reply