„Не се събраха доказателства, че Любомир Данчев умишлено е запалил тютюневите складове в Пловдив. По тази причина обвинението е преквалифицирано в по-леко – „по непредпазливост“. Пожаро-техническата експертиза също изключи умисъл“. Това заяви прокурор Костадин Паскалев, който е обвинителят на единствения обвиняем до момента за палежа на пловдивските тютюневи складове от 20 август т.г., цитиран от „24 часа“.

Прокурор Костадин Паскалев, снимка: marica.bg

Прокурор Костадин Паскалев, снимка: marica.bg

„Няма поръчител на палежа при непредпазливи деяния“, обясни обвинителят, което изключва тезата за поръчков палеж.

„От клиповете, предоставени от свидетели, се вижда как хвърчат огромни въглени от горящите сгради към четвъртия склад. Не съм виждал такъв голям пожар“, това отговори Паскалев на журналистически въпрос как е пламнал четвъртият склад, който се намира на ул. „Г. М. Димитров“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според Паскалев, Данчев няма съучастник. Според прокурора Любо няма съучастник. „Това обаче не означава, че спираме да работим по тази версия. Има още едно дело в досъдебна фаза – за извършено престъпление от длъжностно лице, което е способствало за пожара, но не е участвало в него. Общински служител не си е изпълнил служебните задължения по обезопасяване на тези складове, макар те да са частни. Общината има надзорни функции върху културно-историческото наследство и е длъжна да даде предписания“, обясни още обвинителят. Ако вината на Данчев се докаже, максималното наказание е 5 години лишаване от свобода.

Любомир Данчев, снимка: БГНЕС

Любомир Данчев,
снимка: БГНЕС

Днес започна наказателното дело за опожаряването на тютюневите складове в Пловдив в Районният съд в града и ще продължи три дни. Пред магистратите ще застане Любомир Данчев, срещу когото Прокуратурата повдигна обвинение, че по непредпазливост е запалил единия тютюнев склад, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на близо 12 милиона лева на петте съседни сгради.

Любомир Данчев, снимка: БГНЕС

Любомир Данчев,
снимка: БГНЕС

Обвиняемият е 45-годишният Любомир Данчев, който е бездомен и е живеел на последния етаж на склада, където започнал пожарът. „Нямам никаква вина. Набедиха мен, защото няма кой. Никой не ми е платил, за да паля складовете. Изпуших цигара, но я загасих в пепелника. Искам съдът да ме оправдае“, заяви днес обвиняемият в съда, цитиран от „24 часа“.


Share Follow

Leave A Reply