Ако получим мандата, ще направим реална консултация веднага с ГЕРБ, ако те откажат, ще върнем мандата веднага. Това каза депутатът Борислав Великов от Реформаторския блок в кулоарите на парламента, след като стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова върна втория мандат за съставяне на правителство.

„Ако го получим в 11 часа, в 12 ще помолим за консултации при ГЕРБ, ако кажат „не“, в 13 часа връщаме мандата на президента Плевнелиев. Той нека още веднъж да призове новоизбрания президент Румен Радев да даде предложения за служебно правителство и още отсега да заработи“, каза още Великов.

bv

Борислав Великов, РБ

След разговор с ГЕРБ Реформаторите ще преговарят и с Патриотичния фронт за подкрепа. Великов смята, че „високите изисквания“, които Патриотите поставят, като вдигане на минималната пенсия за стаж на 300 лв., може да са спънка. Ще има разговори и с други политически сили в парламента, за да се види дали в рамките на това Народно събрание може да се направи мнозинство, което да приеме важни закони като този за антикорупцията и изборните правила. Евентуалният кабинет с мандат на патриотите ще бъде до лятото.

Съпредседателите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов снимка: БГНЕС

Съпредседателите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов
снимка: БГНЕС

„Може да не се стигне до нищо. По-вероятни са предсрочните парламентарни избори и ние ще се готвим и за тях“, добави Великов. Според него би могло да се помисли и за експертен кабинет, който не би съществувал без подкрепа от парламента.

Цвета Караянчева, ГЕРБ, снимка: БГНЕС

Цвета Караянчева, ГЕРБ снимка: БГНЕС

От ГЕРБ не бързат с категоричен отговор дали ще подкрепят реформаторите за изпълнение на проучвателния мандат. „Нека президентът да даде мандата и пак ще коментираме. Нашето мнение е, че в рамките на този парламент не може да има устойчиво мнозинство“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Цвета Караянчева.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че с „Обединените патриоти“ (ВМРО, „Атака“, НФСБ) не са водени разговори за съставяне на правителство. „Ние сме казали „да“ за правителство, което има много ясна програма“, каза Каракачанов. Като преповтори приоритетите, на които патриотите държат. На първо място – доходите на пенсионерите и увеличаване на минималната пенсия на онези български граждани, които имат трудов и осигурителен стаж, коментира Каракачанов. „Обединените патриоти“ са за много по-твърда позиция и политика при защита на границата и справянето с битовата престъпност.

Мартин Димитров

Мартин Димитров, РБ

От своя страна депутатът Мартин Димитров пък беше категоричен, че кабинет в рамките на този парламент не може да бъде съставен.

След срещата на президента с БСП стана ясно, че държавния глава ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок в понеделник в 11 часа.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Лукарски призова да не се връща мандата в понеделник

Leave A Reply