снимка: Кашиф Бакиу

снимка: Кашиф Бакиу

Политологът доц. д-р Кашиф Бакиу за предсрочните парламентарни избори в Македония пред informo.bg.

Предсрочните парламентарни избори в Македония бяха спечелени от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, но с много малка преднина пред опозиционния Социалдемократически съюз на Зоран Заев. Освен това в парламента влязоха и четири албански партии. Какви са възможните варианти за Македония?

Най-големият въпрос в момента, който се явява е това, кои партии ще влязат в мнозинството и ще съставят новото правителство. Нормално е да се очаква да продължи коалицията на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски с (албанската-б.р.) ДСИ, след като тези две партии от 2008 г. са коалиционни партньори в правителството. Как ще функционира това правителство със само 61 депутати, това е вече големият въпрос, защото нашият парламент има 120 депутати. Следва тепърва да видим кои ще са комбинациите. Не очаквам нито една от другите три албански партии да се присъедини към тази коалиция (ВМРО-ДПМНЕ – ДСИ – б.р.), понеже разсъждавам от принципа, че те в избирателната кампания ясно са показали пред своите избиратели, че в никакъв случай няма да се коалират с тези две партии (ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ – б.р.), които се характеризират с кризата, в която е Македония вече 2 години. Обаче тези три албански партии, също така, имат противоречия помежду си да се съберат трите заедно и да се коалират със Социалдемократическия съюз. Но и в този случай, все пак с тези резултати, които ги знаем, днес те не могат да съставят новото правителство, понеже ще им липсват още два гласа. Но от друга страна, трябва да имаме предвид, че все още нямаме окончателни резултати, а лидерът на опозицията Зоран Заев вече два пъти повтаря, че има нереални резултати от неделните избори и се очаква резултатът да бъде 50/50. Трябва да очакваме Държавната избирателна комисия да каже последната дума.

Как обяснявате факта, че в парламента влязоха само две македонски партии, но четири албански?

Обяснявам го с това, че това са две коалиции, в които коалират повече от 60 политически партии и движения. В блока на ВМРО-ДПМНЕ има 20 политически партии, докато в другия блок на Заев има над 30 политически партии, движения и неформални движения. Така че, ако македонските партии, с малки изключения, успяха да се съберат в два блока, албанските партии не успяха да направят това. В това се състои този резултат, при който албанските партии имат 20 депутати, това е със седем по-малко от миналия състав на Народното събрание. Според „ДОНТ“-вата система и според разделението на избирателни единици в Македония се губят някъде от 7 до 8 депутати. Причината е много проста. Трите опозиционни партии (албанските -б.р.) взимат 2/3 от гласовете, докато партията, която спечели най-много мандати (ДСИ – б.р.) има малко повече от 1/3 от гласовете. Резултатът в този случай е 10/10 и е много ясно, че се губят мандатите. Но трябва да се каже, че според това електорално разделение, което има в Македония, най-много губят албанците.

Тези предсрочни парламентарни избори ще успеят ли да изкарат Македония от политическата кризата?

Не смятам така. Смятам, че много скоро ще имаме други избори. Дали ще е след 6 месеца или година, не мога да преценя в този момент, в зависимост как ще се развият нещата, но това е. Тази криза, която вече съществува 2 години, може да ни доведе до един друг момент, който да бъде по-съществен за самата държава. Нещата са толкова поляризирани, че във всеки момент може най-малкият проблем да избухне в различна посока относно кризата от политическите институции и да премине на улицата. Оттам-нататък може да вземе друга посока.

Каква ще е посоката, по която ще поеме страната? Ще забрави ли за европейската интеграция?

Вижте, в този момент аз смятам, че най-важното за Македония е стабилността в страната, след което може да помислим за евроатлантически интеграции. В този момент стабилността в страната е най-големият приоритет. Но има един друг момент, че все още по-голямата част от гражданите на Република Македония са настроени про-ЕС и про-НАТО, въпреки че трябва да се каже, че евроскептицизмът се появява като феномен в една голяма част от страната. И то си има свое обяснение, имайки предвид досегашните политики на Груевски.

Ще се наблюдава ли промяна в отношенията на Македония със съседните ѝ страни?

Ако тези две партии, които са били на власт, продължат да са коалиция, смятам, че отношенията със съседите ще бъдат едни и същи. От друга страна опозицията има ясни тенденции за добросъседски отношения с България, Албания и Косово.  Вече за Гърция смятам, че проблемът вече е ясен и не можем да спорим дали е позиция-опозиция. Трябва да се каже и това, че албанският партньор в самата сегашна коалиция (ДСИ в лицето на Али Ахмети – б.р.) е ясно ориентиран към добросъседските отношения и към евроатлантическата интеграция на Република Македония. Смятам, че в този случай влиянието на Али Ахмети в правителството ще бъде по-голямо, отколкото в миналите правителства и тази тенденция за добросъседски отношения и за интеграция в НАТО и ЕС ще се подобри.


Share Follow

Leave A Reply