Сирийският президент Башар Асад обяви, че най-големият по население сирийски град Алепо е освободен. Той добави, че светът щял да бъде различен след “освобождаването на Алепо”, определяйки това действие като исторически момент, съобщи агенция “Ройтерс”. “Това, което се случва днес, е писането на история, написана от всеки сирийски гражданин. Писането не започна днес, то започна преди шест години, когато кризата и войната започнаха срещу Сирия”, каза Асад във видео изявление, публикувано на официалната му страница във Фейсбук.

Операция за евакуиране на цивилни и бунтовници от Алепо започна днес, което е част от споразумението за прекратяване на огъня, което трябва да сложи край на няколкогодишните боеве за града и бележи голяма победа за Асад. Говорейки за събитията в Алепо, Асад припомни основни моменти в историята, включително рождението на Исус Христос, откровенията на пророка Мохамед и разпадането на Съветския съюз преди 25 години.

Алепо снимка: ЕПА/БГНЕС

Алепо
снимка: ЕПА/БГНЕС

“Историята не е същата преди и след… Смятам, че след освобождаването на Алепо, ние ще кажем, че не само ситуацията в Сирия, но също така регионалната и международната ситуация, са различни”, коментира сирийският президент. Тази история, която се пише в момента, е по-голяма от думата “поздравления”. Всеки сега казва “поздравления”, каза сирийският държавен глава.


Share Follow

Leave A Reply