Започва извеждането на трета цистерна от железопътната линия в село Хитрино. Това действие е предвидено според предварителните планове, които бяха обявени вчера привечер. В четвъртък две от цистерните на дерайлиралата композиция бяха преместени на подготвена площадка край кариерата в близост до село Каменяк.

161215_hitrino_cisterni_13

снимка: Пресцентър на МВР

Изведените вагони ще бъдат подложени на обработка с азот и други вещества, за бъдат пригодени за транспортиране до складовата база на фирмата в Русе. Очаква се днес да бъдат раздадени 250 хранителни пакета на жители от селото, които след евакуацията се намират в населените места в цялата област, а от 16 януари ще стартират сроковете за прием на заявления за подпомагане на Общината по “Програма за развитие на селските райони“ 2014-2020 година. Достъпът до Хитрино остава ограничен.

Нуридин Исмаил, кмет на село Хитрино

Нуридин Исмаил, кмет на село Хитрино

„Нещата не се случват бързо. Все още има опасност и риск. Тампонирана е цистерната, която изпускаше газ, но все още има някакъв минимален теч, който днес ще се опитат да спрат напълно“, заяви кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, цитиран от агенция „Фокус“. Исмаил обясни, че се надява днес да бъдат изтеглени поне 3 или 4 от цистерните, които все още се намират на местопроизшествието.

Румяна Бъчварова, Николай Николов

снимка: Пресцентър на МВР

Тази сутрин министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.комисар Николай Николов инспектираха организацията и темповете на работа. До този момент за транспортиране е в готовност още една цистерна. Действията на служители от Дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, спасители и експерти, с помощта на специализирана техника, продължават.


Share Follow

Leave A Reply