„Военно-окръжна прокуратура – София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и неговия служител Венислав Цанов за извършено от двамата в съучастие тежко длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 3 НК. Обвинението е за престъпление, извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение и довело до загуба за повече от четвърт милион лева“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Николай Ненчев снимка: БГНЕС

Николай Ненчев
снимка: БГНЕС

Ненчев и Цанов са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление. Според прокуратурата министър Ненчев е склонил умишлено Цанов да осуети подписването на договор с участник, спечелил поръчка за изготвяне на военно облекло. Целта била поръчката да бъде спечелена от втория класиран в конкурса, защото така било обещано от министъра пред ръководството на дружеството, смятат разследващите.

„Министерство на отбраната е платило цена, по-висока от първоначалната с близо 260 хиляди лева. Случаят е особено тежък поради проявената упоритост при извършването на деянието от министър и държавен служител с висок ранг и настъпването за вредни последици в особено големи размери за Министерство на отбраната“, посочват още от прокуратурата.

МиГ-29, ВВС

Това е второ обвинение за министъра на отбраната в оставка. Първото е за ремонта на изтребителите МиГ-29.


Share Follow

Leave A Reply