Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за разполагане на наблюдатели на организацията в сирийския град Алепо, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Резолюцията бе подкрепена дори от Русия, която е поддръжник на сирийския режим.

Наблюдателите ще бъдат пратени в града, за да следят как протича евакуацията на хората и да оценят състоянието на цивилните.

Текстът бе предложен от Франция. Приемането му единодушно е първи знак за единство в Съвета за сигурност по сирийския въпрос след месеци на разногласия, посочва Франс прес. В текста на резолюцията се казва, че всички страни в конфликта в Сирия трябва незабавно да осигурят на наблюдателите на ООН безопасен и безпрепятствен достъп до Алепо, за да вършат те работата си. Всички страни в конфликта трябва също така да създадат условия за доставката на хуманитарна помощ в пострадалите райони на Алепо, се казва в резолюцията, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

снимка: NBC

снимка: NBC

Документът изразява подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, допълва ТАСС.

Засега не е ясно дали сирийският режим ще разреши достъпа на наблюдателите на ООН до опустошения от войната град Алепо. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще информира в срок до пет дни Съвета за сигурност дали сирийските власти са разрешили достъпа.

Днес от бунтовническия анклав на Алепо бяха евакуирани над 5000 души. От началото на евакуацията в четвъртък бяха евакуирани най-малко 14 000 души, от които 4000 бунтовници. Те потеглиха с автобуси към други зони под контрола на бунтовниците в северната част на Сирия.

 


Share Follow

Leave A Reply