През 2017 г. в София продължава строителството на метрото, обновяването на булеварди и квартални улици, трамвайни трасета, закупуването на нови автобуси и трамваи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за вестник „Стандарт“.

Фандъкова заяви, че до 2019 година трябва да бъде пуснат в употреба третия лъч от метрото в града. „Тази година започнахме третия лъч и до 2019 г. сме планирали всяка година какво правим, за да можем да пуснем нови 12 км метро. За 6-7 години построихме повече от половината от съществуващата в момента мрежа. Това е изключително сериозно темпо, което не спряхме и в години на криза, и в периоди на спряно съфинансиране от държавата, защото това е проект, с който реално променяме живота на хората и средата в кварталите.“

снимка: Метрополитен София

снимка: Метрополитен София

Кметът заяви, че акцентът върху обновяването на малки квартални улици ще продължи и през тая година. „От миналата година поставихме акцент върху ремонти и изграждане на квартални улици и възстановяване на междублокови пространства. Имаме добри резултати, но за да постигнем осезаем резултат, са нужни последователни усилия и инвестиции няколко години наред.“

трамвайГолемите приоритети на Бюджет 2017 г. за СО ще бъдат реновиране на транспортна инфраструктура, изграждане на нови велоалеи, модернизация на градския транспорт, екология, образование и сигурност. Общият размер на бюджета е 1,257 млрд. лв., а капиталовата програма е 397 млн. лв. „С тях продължаваме строителството на третия лъч на метрото – освен строящите се вече 7 станции започваме още 5 станции. Продължаваме модернизацията на градския транспорт със закупуване на нови автобуси и трамваи. През 2017 г. освен обявената процедура за закупуване на 30 автобуса ще стартираме и друга за 120 автобуса на природен газ“, поясни Фандъкова.

улица София строителство

снимка: фейсбук, Йорданка Фандъкова

Продължава се с ремонти на базовата инфраструктура, като най-големите обекти са цялостната реконструкция на бул. „Дондуков“ и ул. „Граф Игнатиев“ заедно с реконструкция на трамвайните трасета, разширението на бул. „Монтевидео“ и на бул. „Тодор Каблешков“ от ул. „Цар Борис“ до ул. „Бъкстон“. „Бул „Дондуков“ и ул. „Граф Игнатиев“ са освен знакови за София, но и изключително натоварени. „Целта ни е да реновираме изцяло пътните платна, трамвайните трасета и тротоарните настилки. Освен това обаче ще подменим и подземната инфраструктура, която в тези райони е изключително стара“, поясни кметът. „Планирали сме още реконструкция на релсовия път по ул. „Каменоделска“ и по бул. „Цар Борис III“ от „Княжево“ до Съдебна палата. За тези проекти спечелихме финансиране по ОП „Региони в растеж““.

магистрала път

снимка: фейсбук, Йорданка Фандъкова

В програмата за 2017 г. е заложено и  изграждането на Източна тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, изграждане на участък от бул. „Рожен“, на пробива при бул. „Д-р Дертлиев“, кръгово кръстовище на бул. „Св. Кл. Охридски“ и бул. „А. Ляпчев“ и ремонт на участъци от бул. „Шипченски проход“ и бул. „Асен Йорданов“. Продължава се и с програмата за ремонт и изграждане на улици в кварталите. По отношение на парковете сме предвидени ремонт на площада пред НДК, възстановяване на Западен парк и благоустройство на първите 8 дка от парк Въртопо в „Младост“.

26-то СОУ училище

снимка: фейсбук, Йорданка Фандъкова

„Продължаваме с инвестициите в училища и детски градини – ще стартираме проекта за ремонти и мерки за енергийна ефективност в 26 сгради на училища и детски градини със средства по ОП „Региони в растеж“, както и строителството на 4 нови детски градини и разширения на Френската гимназия, Първа английска, Софийската математическа гимназия и нова спортна зала към 149-о СУ“, заяви Фандъкова.

Подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. ще е една от големите теми за София на 2017 г. Тя е свързана основно с ремонт на НДК и ремонт на бившия партиен дом. „При първия етап на ремонта на парка около НДК площадът беше изваден от проекта, защото се видя, че там изцяло липсва хидроизолация и има сериозен проблем със системата за отводняване. Тези 15 дка, които се намират пред централния вход на двореца и стигат до бул. „Витоша“ и ул. „Фр. Нансен“, ще бъдат цялостно обновени през тази година, докато върви и ремонтът на самата сграда“, поясни градоначалникът.

снимка: НДК

снимка: НДК

През 2016 г. приоритет в инфраструктурните ремонти на София бяха кварталите и малките улици. При разглеждане на капиталовата програма на София в края на декември стана ясно, че приоритетът се запазва и през 2017 г., като ще се отпуснат два пъти повече пари за междублоковите пространства. „През 2016 г. средствата за поддържане на междублокови пространства бяха 4 млн., а тази година увеличаваме двойно бюджета им – на 8 млн. лв“, поясни Фандъкова. „По тази програма, както и за ремонтите на улици в кварталите, ключова е отговорността на кметовете на райони, които да подготвят проекти и да ги защитят. Освен това от няколко години чрез програмата „Зелена София“ финансираме изпълнението на граждански проекти за облагородяване на пространствата пред жилищните блокове“, заяви тя.

Относно строителството на високи офис сгради в София, кметът заяви, че районът около бул. „Цариградското шосе“ при входа от магистрала Тракия ще се развива като нов софийски бизнес център. Районът на летището с построяването на метрото също привлича инвеститори. „Факт е, че нашите инвестиции в публична инфраструктура привличат инвеститори, а за хората това означава нови работни места и добри заплати. Разрешение за строеж е получила сградата на „Кепитъл форт“, която се намира в непосредствена близост до сегашната най-висока сграда в София до метростанция „Интер експо център“ и магазин „Метро“. Всички останали проекти за високи сгради се разглеждат на специализирани обществени съвети, където трябва да се защити възможността за транспортен достъп до тях и да се чуе мнението както на експертите, така и на гражданите“, поясни Фандъкова. Тя заяви, че главният архитект на София арх. Здравков се е заел активно с това да обсъжда всички тези проекти при максимална публичност и с реален дебат.

Sky Fort Sofia

снимка: Sky Fort

Стара София също е един от приоритетите в програмата. Музеят за история на София подготвя експозиция, свързана с античността. Ще бъдат изложени предмети, намерени по време на археологическите разкопки на бул. „Мария Луиза“, както и други експонати, надписи, фрагменти от архитектурни украси и различни инсталации, в това число и мултимедийна. Културно-историческият туризъм все повече се развива в София. Тази година София се нареди в Топ 10 на градовете в Европа с най-голям ръст на броя туристи за периода 2009-2016 г., редом с Барселона, Будапеща и Берлин. Това показва индексът „Мастер Карт“. За този период средногодишно ръстът на туристи в нашия град се увеличава с над 7%. Според същото изследване над 87% от туристите, посещаващи София, го правят с цел почивка и развлечение, 40% от тях – с цел културен туризъм.

Сердика София

снимка: фейсбук, Йорданка Фандъкова

Градът става и все по-лесно достъпна дестинация – летище София за една година откри рекордните 23 нови маршрута до различни дестинации. Към София се пътува по 74 редовни маршрута от 29 страни и това определено привлича посетители. „Целта ни е да развиваме София като целогодишна дестинация за културен, познавателен и градски туризъм. През 2017 г. ще продължим с разкриване на археологическото наследство на пл. „Св. Неделя“, превръщането на Западната порта на Сердика в археологически парк и разкриване на най-старото неолитно селище в Европа, което се намира в кв. „Слатина““, заключи Фандъкова.


Share Follow

Leave A Reply