В рамките на днешния ден Симеон Дянков ще осъществи комуникация със следователя и ще бъде определен ден и час за разпит. Това заяви в предаването пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно привличането като обвиняем на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков за извършено престъпление по служба, както и възможността да бъде обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит.

Симеон Дянков снимка: БГНЕС

Симеон Дянков
снимка: БГНЕС

„Той самият се свърза със Софийска градска прокуратура и късно снощи с мен се свърза негов защитник. Имаме контакт със Симеон Дянков, очакваме в рамките на днешния ден да се уточни деня, в който ще се яви в Следствения отдел“, посочи говорителят на главния прокурор.

Румяна Арнаудова снимка: БГНЕС

Румяна Арнаудова
снимка: БГНЕС

Прокурор Арнаудова заяви в ефира на бТВ, че няма как обвинението да изпълнява поръчки, защото това разследване е започнало още в средата на 2014 година – „Според доказателствата, които е събрала прокуратурата, Трайчо Трайков в качеството си на министър, длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение, а и в качеството си на принципал на „ЕВН България електроразпределение“ и на принципал на Държавната консолидационна компания, не е изпълнил задълженията си по закон и умишлено е допуснал продажбата на миноритарния пакет от акции в нарушение от утвърдена от НС и МС стратегия. Това е умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък случай според прокурорите от СГС. И с настъпила щета в значителен размер – повече от 20 милиона лева“, обясни Арнаудова.

Трайчо Трайков снимка: БГНЕС

Трайчо Трайков
снимка: БГНЕС

Тя добави, че е естествено Трайчо Трайков да отрича обстоятелствата около обвинението за даване на указания на хората, които са извършили сделката, но прокуратурата не твърди самоцелно определени факти, а се води пряко от доказателствата, с които разполага – “Разбира се в съда обективната истина ще стане известна на всички медии. Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки, както и вчера обяснихме, започнали сме това разследване още в средата на 2014 година. Доказателствата, които сме събрали, водят до тези изводи. Никой не цели и не поставя в центъра на своето разследване определена личност. Най-напред се установяват фактите, дали има извършено престъпление и едва след това се прави извод“, заяви Румяна Арнаудова.

 


Share Follow

Leave A Reply