Липсата на български еврокомисар не е проблем. Лисабонският договор установява възможността Европейската комисия да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари. Това заяви по време на пресконференция в отговор на журналистически въпроси говорителят на ЕК Маргаритис Шинас по повод оставката на Кристалина Георгиева и очакваната нова номинация от българското правителство, съобщава БТА.

Кристалина Георгиева снимка: ЕРА/БГНЕС

Кристалина Георгиева
снимка: ЕРА/БГНЕС

Според установената система ще се осигури приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар, пояснява Шинас. “Преди няколко месеца имахме подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил. Мисля, че и сега можем да продължим безпроблемно напред, докато следващият български еврокомисар бъде първо предложен от българските власти, а след това утвърден от председателя на ЕК и назначен от Европейския парламент и Съвета на ЕС“, поясни говорителят.

Гюнтер Йотингер снимка: БГНЕС

Гюнтер Йотингер
снимка: БГНЕС

На въпрос за съдбата на служителите, осигурявали дейността на Георгиева, Маргаритис Шинас обясни, че кабинетите на еврокомисарите не могат да съществуват, когато не е назначен европейски комисар, защото те са негов придатък. Кабинетът на Георгиева бе разпуснат. “Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнаха в дирекциите, откъдето бяха дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие“, каза говорителят и добави, че не се предвиждат промени в кабинета на Гюнтер Йотингер, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за приемник на Георгиева.


Share Follow

Leave A Reply