Започна обсъждането на законопроекта, който предвижда превръщането на Турция в президентска република. Той е внесен за обсъждане от управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) заедно с Партията на националистическото движение (MHP).

За приемането на конституционните промени са нужни 330 гласа, а след това предложението следва да бъде гласувано и на референдум. AKP се надява обсъжданията да приключат до 24 януари, а референдумът да бъде проведен на 2 април, съобщи вицепремиерът на страната Нуретин Джаникли.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Основната промяна предвижда преминаването към президентско управление и премахването на длъжността министър-председател. Очаква се също приемане на разширени правомощия на държавния глава, който ще може да запази партийната си принадлежност и да формира министерския кабинет.

Промените ще дадат право на депутатите да инициират разследване срещу президента, ако искането получи подкрепата на повече от 50 на сто от членовете на Меджлиса. Предлага се също увеличаване броя на депутатите от 550 на 600 и намаляване на долния възрастов праг за кандидат-депутати на 18 години.

Меджлис Турция

Ако бъде прието, преминаването към президентска система на управление ще влезе в сила през 2019 година, когато в Турция ще се проведат следващите избори за държавен глава.

В Меджлиса двете партии (AKP и MHP) разполагат общо  с 355 депутати, но седмина от националистите вече публично обявиха, че са против президентската република. В категорична опозиция са и от Републиканската народна партия (CHP), които днес организираха протест. Прокюрдската Народнодемократична партия също ще гласува против и настоя за таен вот, който да гарантира, че депутатите няма да бъдат притискани от управляващата партия.


Share Follow