Десетки депутати се сбили в турския парламент в сряда вечерта. Сблъсъците възникнали между представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на опозиционната Републиканска народна партия по време на дебати около промените в Конституцията на страната.

Стигнало се е и до размяна на юмручни удари и ритници между депутатите на двете партии. „Един депутат е със счупен нос, друг се оплаква, че е ухапан, а трети е бил ударен в главата, във въздуха са летели столове, а заради сбиването са нанесени щети и на пода”, съобщават турски журналисти.

До свадата се стига, след като депутати от ПСР не влизат в специалните кабинки за гласуване, по време вот, който е трябвало да бъде таен. Тогава народен представител от ПСР грабва мобилния телефон на депутата от опозицията Фатма Каплан, която снимала клип на случващото се.

Въпреки свадата, три члена от новия пакет с реформи бяха приети.Конституционните промени се нуждаят от одобрение на най-малко 330 депутати от 550-членния парламент, за да може да бъде свикан референдум. ПСР заедно с Партията на националистическото движение разполагат с 350 депутати. Ако промените в Конституцията бъдат приети, Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република, началникът на армията вече ще се назначава от президента. Освен това държавният глава ще има правото да бъде председател на партията си и ще може да назначава мнозинството от съдиите във Върховния съд на Турция.


Share Follow

Leave A Reply